Vilken internethastighet behöver jag?

Vilken internethastighet behöver jag?

Vilken internethastighet behöver jag? 560 420 GladTeknik A/S

De flesta danskar har en internetanslutning. Trots det är många osäkra på vilken hastighet de behöver i förhållande till sina behov och vet därför inte vilken hastighet de ska välja. I dagens blogginlägg försöker vi förklara detta för dig.

Vilken internethastighet behöver jag?

Vi använder internet för allt mer, vilket också ställer större krav på vår internetanslutning. Den måste vara tillräckligt snabb och stabil för att erbjuda den bästa möjliga upplevelsen och uppfylla våra behov. Men alla har inte samma behov när det gäller hastighet, eftersom det varierar från person till person. En ensamstående student behöver inte nödvändigtvis samma hastighet som en stor familj; och ett företag har oftast mycket större behov av hastighet och stabilitet i sin internetanslutning än de flesta andra. Det finns därför inget enkelt svar på frågan. Istället måste man själv bedöma sina behov.

När man försöker komma fram till vilken internethastighet som är rätt för en själv, sin familj eller sitt företag finns det några parametrar man bör tänka på. Det är saker som:

    • Hur många användare ska dela anslutningen?
    • Hur många enheter ska anslutas till internet?
    • Vad kommer man att använda anslutningen till?

Ju fler människor och enheter (såsom datorer, surfplattor, mobiltelefoner och andra produkter anslutna till internet) som ska vara anslutna till internet, desto större behov har man. Det är oftast bäst att ha lite högre internethastighet än man faktiskt behöver, istället för att ha för låg hastighet.

En för låg hastighet kommer leda till en sämre användarupplevelse, vilket kan märkas genom långsammare laddningstider, instabilitet, lagging (vilket innebär att du upplever fördröjningar i ditt spel) och liknande. Precis som din vatten- och elleverantör är internet något som “bara ska fungera” och som du inte vill tänka så mycket på i vardagen.

Typiska internethastigheter och vilka de passar

Internetanslutningar finns i en mängd olika hastigheter, som teleoperatörerna säljer till olika kundtyper. Internethastigheterna mäts i Mbit (som står för megabit), där siffrans storlek indikerar hur snabb anslutningen är.

2-10 Mbit – för de mest grundläggande behoven

För de som har mycket begränsade behov av tillgång till internet kan en anslutning på mellan 2 och 10 Mbit vara tillräcklig. Det blir dock allt svårare att hitta dessa hastigheter, eftersom utbyggnaden av snabbare anslutningar har intensifierats de senaste åren i stora delar av Danmark. En anslutning med en hastighet på 2 Mbit är bland det långsammaste man kan få och är därför sällan tillräckligt, om man inte bara ska använda den för att skicka e-post då och då. 10 Mbit kan naturligtvis klara lite mer, men i takt med att tekniska krav ökar på både webbplatser, streamingtjänster och liknande kan även en anslutning på 10 Mbit halka efter. 10 Mbit är oftast tillräckligt för en enda enhet.

20-30 Mbit – Bra för flera användare

Om flera användare delar anslutningen kan en internetanslutning på 20-30 Mbit ofta vara tillräcklig för att besöka webbplatser, strömma video och liknande.

Om anslutningen också behöver användas för tyngre “uppgifter” som spel, nedladdning/överföring av stora filer och andra mer krävande behov kan denna anslutning möjligen inte räcka till. Om man är en stor familj med många samtidiga användare kan anslutningen vara otillräcklig, och i detta fall rekommenderas det att välja en snabbare anslutning så att det finns tillräckligt med hastighet och stabilitet för alla användare.

50 Mbit – Passar för de flesta

I Danmark erbjuds många 50 Mbit-anslutningar, vilka oftast är tillräckliga för de flesta hem och mindre kontor. Själva anslutningen är snabb och har tillräckligt med bandbredd för flera samtidiga användare som kan besöka webbplatser, strömma filmer och serier, spela, lyssna på musik och liknande.

100 Mbit – Maxhastighet

En internetanslutning med en hastighet på 100 Mbit är snabb och kan hantera att flera användare använder mycket data samtidigt, även om dessa är krävande. 100 Mbit är oftast också bra för många kontor, såvida det inte handlar om ett mycket stort företag (då måste man oftast gå upp i hastighet). För många människor kommer en 100 Mbit-anslutning att kännas kompromisslös och mer än tillräcklig.

100+ Mbit – Självkompromisslösande lösningar

När vi kommer upp i internethastigheter över 100 Mbit, som till exempel 300 Mbit eller 1 000 Mbit, som ofta erbjuds genom fiber eller coaxial (tv-kabelanslutning), kan vi tala om självkompromisslösa lösningar för de flesta hem och kontor. Om man väljer en sådan hastighet får man oftast också en lägre reaktionstid, vilket kan märkas i form av både hastighet och stabilitet. Det är särskilt viktigt för spelare och vissa företag. Dessa internethastigheter är ibland lite dyrare och kan kräva att man betalar för installation av till exempel fiberoptik om det erbjuds där man bor och inte redan är etablerat. Vill man ha en självkompromisslös internetanslutning är det definitivt vägen att gå.

Det handlar inte bara om hastigheten

Även om man kan få intrycket av att internethastigheten är det avgörande elementet finns det flera andra saker som påverkar hur man upplever sin internetanslutning, särskilt om det är trådlöst (Wi-Fi). Väggar, vissa produkter i hushållet och andras routrar kan till exempel påverka hur bra ditt trådlösa nätverk fungerar hemma eller på kontoret. Därför är det viktigt att du har rätt utrustning och att den är korrekt och lämpligt konfigurerad, för att du ska få ut det mesta av din internetanslutning.

Många äldre routrar kan till exempel inte hantera en 1 000 Mbit-anslutning, så om du har fått fiberoptik installerat i ditt hem eller på ditt kontor men har en gammal router kommer du aldrig att kunna utnyttja den hastighet du faktiskt har möjlighet till – och du betalar för. Samma sak gäller om din router är placerad på en olämplig plats eller om den inte är ansluten på bästa sätt.

Behöver du hjälp med din internetanslutning?

Om du upplever låga hastigheter, instabilitet eller avbrott i din internetanslutning eller ditt trådlösa nätverk kan vi hjälpa dig. På GladTeknik har vi tekniker som är specialiserade på just dessa frågor och kan därför hjälpa dig att få ut det mesta av internetanslutningen hemma eller på kontoret.

Du behöver bara öppna ditt ärende här på vår webbplats, så kommer vi att kontakta dig för att göra närmare överenskommelser.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias