Vilken typ av RAM ska jag välja?

Vilken typ av RAM ska jag välja?

Vilken typ av RAM ska jag välja? 1920 1080 GladTeknik A/S

Så du vill uppgradera din dator med mer eller bättre RAM. Du börjar undersöka vilka alternativ och priser som finns tillgängliga och överväldigas snabbt av alla alternativ. Förtvivla inte, för idag granskar vi de olika typerna av RAM och vad man ska välja.

RAM är inte bara RAM

När du vill uppgradera din dator, oavsett om det är en stationär eller bärbar dator, är RAM en av de saker som är värt att överväga att uppgradera. RAM är datorns korttidsminne och kommer därför inte ihåg data när din dator stängs av, precis som din hårddisk. Och eftersom vissa program kan använda mycket RAM-resurser är det viktigt att din dator kan tillgodose detta behov. Om du inte har tillräckligt med RAM, manifesteras det oftast av att datorn fungerar långsammare än den kunde, vilket ingen är intresserad av.

RAM är dock inte bara RAM, det finns många typer av RAM, så du kan enkelt köpa något fel om du inte vet vad du ska gå till. Vilken typ av RAM att välja beror på din dator och dess moderkort. Förutom olika typer kan det finnas begränsningar för hur mycket RAM din dator kan hantera och hur mycket RAM-utrymme den innehåller. En iMac från 2013 kan till exempel hantera högst 16 GB RAM, medan en nyare modell kan hantera mer. Så innan du börjar med både inköp och uppgradering bör du se till att du vet vad din dator klarar och vad den kan uppgraderas till så att du inte slösar bort pengar.

Inte alla uppgraderingar är desamma

Datorer är utformade och installerade på olika sätt. Vissa datorer är lättare att uppgradera RAM än andra. Ett exempel på det motsatta är t.ex. iMacs, där du måste ta bort skärmen och glaset som är limmat för att kunna ändra RAM i det, mycket märkbart. Ett förfarande som endast tekniker ska utföra för att undvika skador.

De många olika typerna av RAM

Som nämnts finns det många olika typer av RAM. Det är viktigt att använda den typ som passar din dator och att undvika att göra fel köp. Många kan inte hantera detta och väljer därför att skicka in sin dator till oss för en snabb uppgradering, gjord av specialister datatekniker.

Hur många stift?

RAM-block kan ha olika stift, vilket är de elektroniska komponenterna som ansluter till datorns moderkort. Ju fler stift, desto längre är ett RAM-block. Till exempel använder stationära datorer större och längre RAM-block än bärbara datorer, där allt är mer kompakt.

DDR2, DDR3 eller DDR4

RAM-blocken finns i olika varianter som kallas DDR2, DDR3 respektive DDR4. Vad din dator använder beror på hur ny den är. De flesta nya datorer använder DDR4. Skillnaden mellan dessa är bl.a. hur energieffektiva och snabba de är. Ju mindre energi de behöver, desto högre hastigheter kan de leverera. Men igen, om din dator bara stöder DDR3, kan du inte sätta in ett DDR4-typ RAM-block i det.

Olika MHz

Förutom fysisk storlek, olika antal stift och typskillnader finns RAM-block också i flera olika MHz. RAM-blockens hastighet mäts vanligtvis i megahertz (MHz). Ju högre ett tal desto snabbare är det. Vilken MHz-variant av RAM-blocket du väljer beror helt på dina behov. En professionell spelare har uppenbarligen ett annat behov än en genomsnittlig konsument eller kontorist.

Låt oss ta hand om uppgraderingen av din dator

Gör det enkelt för dig själv och låt vårt team av dedikerade datortekniker ta hand om uppgraderingen av din dator. Vi hjälper många kunder varje dag att uppgradera sina datorer, rengöra dem internt, optimera dem och mer. Med vår hjälp sparar du tid och minimerar risken för felaktiga köp och skador. Skapa ditt ärende på vår hemsida och kom före kön.