Vilken webbläsare är bäst?

Vilken webbläsare är bäst?

Vilken webbläsare är bäst? 560 420 GladTeknik A/S

En webbläsare är den programvara på datorn som används för att komma åt webbsidor. Det finns många olika webbläsare och det kan vara svårt att veta vilken som är det rätta valet. I dagens blogginlägg tittar vi på de mest populära webbläsarna och deras fördelar och nackdelar.

Så väljer du rätt webbläsare

När man köper en ny dator är det vanligtvis redan installerad en webbläsare. Vilken beror på vilken typ av dator det är och när den tillverkades. Det är inte alltid den förinstallerade webbläsaren är det rätta valet, så det kan vara värt att överväga att använda en annan.

Frågan om vilken webbläsare som är bäst är inte lätt att svara på. Det beror till stor del på vad den ska användas till, personliga preferenser, önskemål om hastighet och säkerhet osv. Å andra sidan är det enkelt att byta webbläsare, eftersom de mest populära webbläsarna har en importfunktion som kan överföra bokmärken, inställningar och liknande från den gamla webbläsaren, så att man slipper ställa in det manuellt.

För att välja rätt webbläsare bör du tänka på vad som är viktigt för dig och undersöka vilka webbläsare som passar dina behov och preferenser.

Google Chrome

ChromeChrome är en webbläsare utvecklad av Google. Det är den mest populära webbläsaren i världen med en marknadsandel på över 64% (källa: statcounter.com). Chrome blev snabbt populär eftersom den tidigare var mycket snabbare än de andra webbläsarna på marknaden och även för att den introducerade några nya funktioner. Chrome är en snabb webbläsare med många möjligheter till tillägg för extra funktioner och den kan integreras med ett Google-konto och andra enheter för att synkronisera allt i molnet.

Chrome har också en lösenordshanterare som kan komma ihåg dina lösenord åt dig (krypterade) och informera dig om något eller några av dina lösenord är för svaga eller av någon annan anledning bör bytas.

Nackdelar med Google Chrome

För många är Chrome ett bra val. Men Chrome är också känt för att vara resurskrävande, vilket innebär att den ofta kan använda en stor del av datorns resurser (framför allt RAM). Google arbetar kontinuerligt med att förbättra detta. Chrome, liksom Googles andra gratisprodukter, använder dina data för att visa annonser baserat på saker som användarbeteende, demografi och intressen. Om du prioriterar att minimera den typen av spårning bör du överväga andra alternativ.

Safari

SafariSafari är standardwebbläsaren på Mac-datorer och utvecklades av Apple. Det är en minimalistisk och enkel webbläsare som strävar efter två saker:

    1. Apple strävar på många sätt efter att vara ledande när det gäller att skydda personuppgifter och minimera spårning, vilket bland annat kan ses i den senaste uppdateringen (maj 2021) av iOS för iPhone och iPad, där användarna måste ta ställning till om appar får spåra beteende, intressen etc. Dessa tankar är till stor del inbyggda i Safari-webbläsaren som vi känner den idag, och kakor som spårar ditt beteende blockeras eller minimeras för att undvika eventuell profilering.
    1. Safari är mycket effektiv och energisnål, speciellt på Mac-datorer. Om man inte har stort behov av tillägg är Safari ett lämpligt val som garanterar en snabbare, mer privat och energisnål upplevelse.

Nackdelar med Safari

En nackdel med Safari är att den för vissa kan vara begränsad när det gäller tillägg. Även om det finns tillägg till Safari kan de inte mäta sig med möjligheterna i exempelvis Google Chrome och Firefox. Det är heller inte möjligt att ha flera profiler, vilket vissa är vana vid från exempelvis Chrome.

Firefox

FirefoxFirefox är en webbläsare utvecklad av Mozilla. Den fokuserar också på att vara både snabb och privat.

Fokus på att säkerställa en privat och säker användarupplevelse kommer till uttryck genom bland annat blockering av tredjepartscookies och sociala spårare osv. Firefox fungerar på alla dina enheter och synkroniserar även mellan dem. Dessutom finns det, liksom i Google Chrome, ett stort utbud av tillägg om det finns behov av extra funktioner. Firefox fungerar bra både i Windows och MacOS och är ett bra val för många.

Brave

BraveBrave är en alternativ version av Google Chrome som utvecklats för att ta det bästa från Chrome, men i en version där spårning och profilering blockerats som standard. Kort sagt kan du se det som en version av Google Chrome där spårning som standard blockeras.

Tekniskt sett är Brave baserad på Chrome (eller Chromium som det också kallas) och bara modifierad för dem som älskar Chrome men inte vill ha spårning och profilering. Det innebär att Chromes tillägg även är tillgängliga i Brave. Om du installerar tillägg bör du dock vara medveten om att de fortfarande kan spåra ditt användarbeteende.

Brave kan synkronisera med andra datorer, surfplattor och smartphones om du önskar en enhetlig användarupplevelse. Dessutom visar Brave aktivt antalet cookies, spårningsskript och annonser som blockeras, hur mycket bandbredd som sparas och hur mycket laddningstid som sparas. Man blir lätt förvånad över hur många spårningsskript det finns på olika webbplatser.

Opera

OperaOpera är precis som Brave baserad på Chromium, alltså är det också en modifierad version av Google Chrome. Precis som flera av de andra webbläsarna fokuserar Opera på att vara snabb och privat. Som en extra säkerhetsfunktion erbjuder webbläsaren även en gratis VPN (Virtual Private Network) som döljer din plats, ökar din säkerhet när du surfar och minimerar spårning från kakor och skript.

Opera är inte lika utbredd som flera av de andra webbläsarna, men det gör den inte till ett dåligt val; Opera är en riktigt bra webbläsare.

Microsoft Edge

Microsoft EdgeEdge är den aktuella webbläsaren från Microsoft. Efter att i decennier ha haft sin egenutvecklade webbläsare, Internet Explorer, valde Microsoft för några år sedan att lansera Microsoft Edge, som precis som Brave och Opera är baserad på Chromium. Det innebär att den också är en modifierad version av Google Chrome. Det är faktiskt bra eftersom en av de stora nackdelarna med den gamla webbläsaren Internet Explorer var att den som den enda körde på sin helt egna standard, vilket gjorde att många webbplatser inte fungerade ordentligt i den.

Microsoft Edge är oftast förinstallerad på datorer med Windows och är ett bra val som liknar Chrome, men återigen: om man vill minimera spårning bör man titta på alternativen.

Behov av hjälp med din PC eller Mac?

Om du behöver teknisk hjälp med din dator är vi redo att hjälpa dig. Vårt team av kunniga tekniker kan hjälpa dig både med PC och Mac, oavsett om det handlar om reparation, hjälp med programvara, byte av webbläsare, installation av en dator eller något annat. Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din dator, så tar vi en titt på den.

Frågor och svar

Vilken webbläsare är säkrast?

Vid val av webbläsare bör du bland annat fokusera på webbläsarnas säkerhetsfunktioner för att hitta den säkraste webbläsaren. Vilken webbläsare som faktiskt är säkrast beror dock på vilka parametrar du mäter dem efter. Enligt Forbes jämförelse av webbläsare från 2023 är Brave och Firefox de säkraste webbläsarna.

Hur uppdaterar jag min webbläsare?

Du kan med fördel uppdatera din webbläsare då och då så att säkerhetshål kan täppas till och du kan få den bästa webbläsarupplevelsen. I de flesta webbläsare får du en popup när det finns en ny uppdatering tillgänglig. Ladda ner denna uppdatering och starta sedan om din webbläsare.