WiFi 6 – vad är det och kan du använda det?

WiFi 6 – vad är det och kan du använda det?

WiFi 6 – vad är det och kan du använda det? 560 420 GladTeknik A/S

WiFi är namnet på den teknologi som gör det möjligt att trådlöst ansluta till internet. Teknologin har utvecklats över åren och den nuvarande versionen kallas WiFi 6. Men vad är egentligen WiFi 6, är det relevant för dig och kan du ens använda det? Det tittar vi närmare på i dagens blogginlägg.

Vad är WiFi 6?

WiFi 6 är den nuvarande (mars 2021) generationen av WiFi-teknologin, som gör det möjligt att trådlöst ansluta dina digitala enheter till internet. När internet var nytt var vi bara möjliga att ansluta via kabelförbindelser, men numera fungerar mycket trådlöst utan att vi tänker på det. WiFi 6 innebär en rad förbättringar till denna teknologi både när det gäller hastighet och funktioner – men även stabilitet.

WiFi 6 stöder hastigheter upp till 9,6 Gbps, medan föregående generation stöder hastigheter upp till 3,5 Gbps – så det är alltså mer än en fördubbling teoretiskt sett. Vilken hastighet du uppnår i praktiken beror såklart på vilket internetabonnemang du har hos din leverantör, vilken router du använder och hur den är konfigurerad, men också vilka begränsningar de enskilda enheterna har. Du kommer med andra ord inte uppnå en hastighet på 9,6 Gbps på din dator, surfplatta eller mobiltelefon om de maximalt stöder 300 Mbit/s under ideala förhållanden.

Förutom att stödja högre hastigheter innebär WiFi 6 också en teknisk förbättring av det lokala trådlösa nätverket, så att allting fungerar bättre tillsammans. Detta gäller framför allt trådlösa nätverk där många enheter (datorer, telefoner, surfplattor, TV-apparater, spelkonsoler, kylskåp, övervakningskameror, dörrklockor, smarta enheter etc.) är anslutna till det trådlösa nätverket.

Många anslutna enheter kanske inte alla kräver mycket bandbredd samtidigt, men ju fler enheter som är anslutna till det trådlösa nätverket, desto mer kommunikation måste din router hantera, och den delen kan bli ansträngd med tidigare generationer av WiFi och potentiellt göra anslutningen långsammare eller instabil. Det är här WiFi 6-generationen har sin främsta fördel.

Vem är WiFi 6 relevant för?

Du kanske undrar om WiFi 6 är relevant för dig och vad du kan använda det till jämfört med din nuvarande anslutning.

Det är en relevant fråga, eftersom en uppgradering till WiFi 6 innebär ny utrustning och beroende på din installation antingen hemma eller på kontoret kan det vara en kostsam affär. Därför är det värt att bedöma om uppgraderingen är meningsfull.

WiFi 6 är mest relevant för de som har mycket höga krav på det trådlösa nätverket. Antingen för att de behöver ett trådlöst nätverk med mycket höga hastigheter, eller för att de har ett stort antal anslutna enheter. Om du bara har några få enheter anslutna till ditt hemnätverk kommer du sannolikt inte uppleva någon stor skillnad genom att uppgradera till WiFi 6. Men allt fler har en ökande mängd anslutna enheter; här är WiFi 6 relevant.

WiFi 6 stöds inte av alla enheter, eftersom det är en relativt ny generation av WiFi-teknologi. Innan du eventuellt uppgraderar är det därför värt att undersöka om de enheter du använder stöder WiFi 6, och om det inte gör det, se till att uppgradera din router till en modell som även enheter som inte stöder WiFi 6 kan ansluta till exempelvis via 5 GHz- eller 2,4 GHz-anslutningar.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias