Windows 11, vad är nytt?

Windows 11, vad är nytt?

Windows 11, vad är nytt? 560 420 GladTeknik A/S

Som du kanske redan har läst, är Microsoft på väg med en ny version av Windows. Windows 11 är det förmodade namnet på den nya versionen av operativsystemet.

Men vad är egentligen nytt i Windows 11 och vad bör du vara uppmärksam på? Det tittar vi på i dagens blogginlägg.

När kommer Windows 11?

Microsoft håller ett dedikerat event om Windows 11 den 24 juni 2021, där det förväntas att Microsoft släpper nästa generation av Windows. Den exakta planen för utgivningen är ännu inte känd, men om den nya versionen inte blir tillgänglig för alla från början kan det vara så att Microsoft börjar med att släppa en tidig version till speciellt inbjudna som utvecklare. Det förväntas också att det kommer att finnas en stabil version av Windows 11 tillgänglig under hösten 2021 – eventuellt i oktober – då det skulle följa Microsofts normala utrullningsprocess.

Vad är nytt i Windows 11?

De exakta förändringarna och nya funktionerna i Windows 11 är ännu inte allmänt kända då de förväntas att presenteras vid Microsofts dedikerade event den 24 juni 2021. Så tills vidare är informationen om vad som är nytt i Windows 11 baserad på (lösa) rykten. Vad de verkliga förändringarna kommer att bestå av får vi se när tiden är inne.

Nytt design

Windows 11 har ett antal förändringar i designen – både stora och små. De mindre förändringarna inkluderar ändrade ikoner, en ny startmeny som bland annat är centrerad i botten, och en ändrad sökfunktion.

Inställningarna kommer också att få en omformning. Enligt uppgifter är avsikten att skapa en mer ren och intuitiv layout.

Microsoft Store

Dessutom förväntas Microsoft Store få en omfattande omformning och en uppdatering som ska ge en modernare layout samt öka antalet applikationer som utvecklare kan presentera i Microsoft Store. Det handlar om flera typer av applikationer och användning av tredjeparts-handelsplattformar i dessa. Det här kommer att gynna utvecklare över hela världen. Det kommer också att gynna slutanvändarna.

Ny handelcenter

I den nya versionen av Windows kommer handelscentret att få en omformning så att ljud, Wi-Fi, Bluetooth, etc. kan hanteras på ett lättillgängligt och användarvänligt sätt. Det förväntas också att aviseringarna kommer att få en “rensa allt”-knapp så att man enkelt kan ta bort alla aviseringar som finns.

Nya mindre funktioner

Förutom designuppdateringarna kommer det också att finnas nya mindre funktioner i den nya versionen av Windows. Till exempel en ny s.k. snap-funktion som gör det möjligt att ändra storleken på ett öppet fönster och “snapa” det till ett hörn av skärmen med bara några klick. I praktiken kan detta göra det enkelt att snabbt dela upp skärmen med flera öppna fönster samtidigt utan att manuellt behöva dra i dem.

En annan ny funktion är fler “touch gestures”, dvs. funktioner som aktiveras med hjälp av fingrarna på den bärbara datorns pekplatta. Mer specifikt innebär det att om man sveper med tre fingrar kommer en applikation att minimeras eller maximeras. Om man trycker med fyra fingrar kan man växla mellan virtuella skrivbord.