Grön politik

GladTekniks gröna politik om hållbara reparationer

Tillgång till en grön politik

Hos GladTeknik är vi mycket uppmärksamma på miljön och strävar alltid efter en hållbar och grön strategi. Våra reparationer tar så mycket som möjligt hänsyn till klimat och natur.

Med vårt starka fokus på att reparera alla de datorer vi kan, och med en reparationsgrad på 81,5 %, är vi så hållbara som vi kan vara och har alltid som mål att bli bättre.

Nedan går vi igenom vad vi gör för att ta steg mot hållbara processer.

Grön politik 1

Hållbar reparation av dator istället för att köpa nytt

99% av tiden kan vi hitta reservdelar, vilket betyder att du oftast kan få din dator reparerad istället för att köpa en helt ny. De flesta gångerna är det också mer kostnadseffektivt än att byta ut hela datorn. Ofta behöver vi bara byta en enskild del.

Det krävs cirka 250 kg CO2 och 1,5 kg råmaterial för att tillverka en dator. Dessa siffror kan minskas avsevärt genom att reparera datorn istället för att köpa en ny. Med datorreparation kan man i vissa fall också komma ner på komponentnivå och reparera datorn utan att byta en eller flera delar i den.

Grön politik 2

Uppgradering av dator

Många köper en ny dator eftersom den har blivit långsam, är fylld eller låter mycket.

Dessa problem kan vanligtvis lösas med en liten uppgradering av datorn. Till exempel kan en långsam dator uppgraderas genom att byta ut en gammal hårddisk mot en ny Solid State Drive (SSD). Har datorn börjat låta och blir den snabbt varm? Ja, det kan vara så att kylaren är fylld med damm, och det kan snabbt lösas med en enkel inre rengöring.

De små reparationerna kan göra att den gamla datorn blir som ny, och därmed försvinner behovet av en ny dator. Och det kan spara dig mycket pengar.

Ny dator

Beslutar du dig för att du ändå skulle vilja köpa en ny dator, tar vi gärna emot den gamla. Hos GladTeknik köper vi upp gamla datorer.

Om du ska ha en ny dator, varför inte köpa den från oss? Använd vår erfarenhet för att hitta den rätta datorn för dig och gå en mer hållbar väg till en ny dator. Det kan du läsa mer om här.

Grön politik 3

Socialt ansvar

Hos GladTeknik strävar vi efter att följa FN:s globala mål. Vi fokuserar särskilt på det sociala ansvaret. 80 % av de anställda hos GladTeknik har en diagnos inom autismspektrumet, och alla har ett särskilt intresse för teknik.

socialt ansvar 2020

Vill du lära dig mer om GladTekniks gröna linje?

Läs mer i vårt blogginlägg.