GladTekniks gröna linje

GladTekniks gröna linje

GladTekniks gröna linje 560 420 GladTeknik A/S

På GladTeknik tänker vi mycket på miljön och försöker så långt som möjligt att följa en grön linje. Vi strävar efter att göra upp med “använd och släng” -kulturen, eftersom det är ett problem både för vårt klimat, vår miljö och vår natur. I dagens blogginlägg tittar vi närmare på hur vi integrerar den gröna linjen i vår verksamhet idag.

Reparation istället för ny dator

På GladTeknik uppmanar vi alla att försöka få sin dator reparerad istället för att bara köpa en ny. Produktionen av en ny dator är en mycket stor belastning på klimatet. Det kräver ungefär 1,5 kg råmaterial och släpper ut cirka 250 kg CO2 per dator. Vi hör ofta folk ställa frågor om det överhuvudtaget lönar sig att reparera datorn, och till det kan vi bara svara “ja”.

I de flesta fall kan du fördubbla livslängden på din dator, eftersom det oftast rör sig om små saker som bara behöver repareras eller bytas ut innan din dator kan fortsätta användas. Du sparar också vanligtvis mycket pengar på reparation istället för att köpa ny – förutsatt att reparationen inte är alltför omfattande. På GladTeknik har vi försökt göra det så enkelt som möjligt att få sin dator reparerad.

Du behöver bara skapa ett ärende på vår hemsida och lämna in den till vår verkstad i Hvidovre. Sedan kommer vi med ett konkret erbjudande om reparationen och tar hand om resten.

Uppgradera din dator

Många tror att när deras dator börjar bli långsammare eller uppvisa andra problem, är det enda lösningen att skaffa en ny. Men oftast behövs det inte mer än en uppgradering av vissa delar. Det är faktiskt ett bra sätt att få datorn att fungera ännu fler år, vilket både är mer ekonomiskt och miljövänligt än att köpa en helt ny. Vid en uppgradering av din dator ersätter vi äldre kärnkomponenter med nyare och förbättrade versioner. Det kan resultera i förbättrad lagringskapacitet, hastighet, ljud, grafik osv. Du får därmed en dator som är nästan lika bra som ny genom att bara byta ut några delar.

Sälj oss din gamla dator

Om du har en eller flera gamla datorer hemma som du inte använder, kan du med fördel överväga att sälja dem till oss. På GladTeknik har vi utvecklat en tjänst där vi köper upp gamla och avlagda datorer. Vi köper alla typer av datorer och är särskilt intresserade av vattenskadade eller skadade datorer som är under fem år gamla. Denna tjänst bidrar till att minska vårt CO2-avtryck och är därmed till fördel för både dig, oss och framför allt miljön. Allt du behöver göra är att lämna in din dator till vår verkstad i Hvidovre eller skicka den med posten. Sedan bedömer vi värdet på din gamla dator och ger ett konkret erbjudande. Om du väljer att acceptera erbjudandet, överför vi det överenskomna beloppet direkt till ditt konto, vilket du kommer att få inom 24 timmar en vardag.

Priset varierar från fall till fall, eftersom det finns stor skillnad i skick, modell, ålder och typ. Denna tjänst gör det möjligt att behålla en grön synvinkel på din gamla dator.

Återvinn elektroniken ansvarsfullt

Elektroniskt skrot är inte bra för miljön och det är därför mycket viktigt att se till att din avlagda dator får ett nytt liv och återanvänds så långt det är möjligt. Du får till exempel aldrig slänga elektronik tillsammans med vanligt avfall. En dator innehåller material som metaller, komponenter och ämnen som batterier, kvicksilver, bly och PVC som alla är miljöfarliga ämnen och måste sorteras på olika sätt. Du måste därför se till att lägga din dator i den elektronikavfallhögen, så att alla delar kan bli bortskaffade på ett ansvarsfullt sätt.