Min Mac startar inte, vad ska jag göra?

Min Mac startar inte, vad ska jag göra?

Min Mac startar inte, vad ska jag göra? 560 420 GladTeknik A/S

Många av oss känner till “Blue screen of death” från PC-datorer. Men vad sägs om Mac-datorer?

Som Apple-användare har du kanske upplevt att din dator inte vill starta eller att den inte fungerar korrekt. Det kan finnas många orsaker. Tack och lov finns det flera saker du kan göra. Det gäller oavsett om det är en iMac, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro eller en annan modell.

Mac-dator vill inte starta

Om en Mac-dator inte vill starta kan det visas på olika sätt. Till skillnad från när en PC får fel, visar en Mac-dator inte en blå skärm. Istället kan det vara så att datorn:

 • Vill inte starta alls
 • Visar en grå eller svart skärm med eventuell feltext
 • Ger ifrån sig startljud men kommer inte vidare.

Det kan du göra

Den goda nyheten är att det finns flera saker du kan göra om din Mac inte vill starta. Om du är osäker på något rekommenderar vi att du får hjälp av en professionell. Samma sak gäller om du till exempel har spillt vätska i din Mac – då bör du omedelbart söka hjälp och inte försöka starta din dator.

Anslut strömkabeln

Det säger sig självt att om det är en bärbar dator kräver den tillräckligt med ström för att kunna starta. Anslut strömförsörjningen och försök igen.

Det är viktigt att du använder rätt strömförsörjning, eftersom de kommer i olika varianter som passar olika datorer. Du bör till exempel inte använda en strömförsörjning för MacBook Air i en MacBook Pro.

Återställ “System Management Controller” (SMC)

System Management Controller (SMC) ansvarar för vissa grundläggande funktioner i din Mac, inklusive batteriinställningar, skärminställningar och start-/strömknappens funktioner. Ibland kan det hjälpa att återställa SMC om din Mac inte vill starta. Det finns olika metoder för att göra det.

Vilken metod du ska använda beror på om din dator har ett batteri som kan avlägsnas eller om du har en stationär dator som en iMac.

Om din dators batteri inte kan avlägsnas

  1. Stäng av datorn och anslut strömförsörjningen
  2. Håll ner skift, CTRL och alternativ-/alt-knapparna samtidigt
  3. Tryck sedan på start-/strömknappen
  4. Håll knapparna nere i 10 sekunder
  5. Släpp knapparna
  6. Försök starta datorn igen.

Om din dators batteri kan avlägsnas

 1. Ta bort batteriet
 2. Håll ner start-/strömknappen i 5 sekunder
 3. Sätt tillbaka batteriet
 4. Försök starta datorn igen.

Om du har en iMac eller en annan stationär dator

 1. Koppla ur strömförsörjningen
 2. Vänta 15 sekunder
 3. Koppla in strömförsörjningen igen
 4. Vänta 5 sekunder till och försök att starta datorn igen.

Återställ din Mac

Om problemet kvarstår kan du överväga att återställa din Mac. Du har olika alternativ. Oavsett vilket alternativ du väljer, ska du alltid börja med att göra en backup, så du har något att falla tillbaka på om något skulle gå fel.

 1. Använder du Time Capsule för backup, kan du försöka återställa därifrån.
 2. Ett annat alternativ är att ominstallera operativsystemet OSX. Gör du det, kommer filerna att fortfarande finnas kvar på din dator; det är bara operativsystemet som påverkas.
 3. Du kan också använda Skivverktyg (på engelska: Disk Utility) för att återställa din hårddisk.

Vi betonar att om du är det minsta osäker på vad du gör, är det bättre att lämna in din dator till en expert så att du inte ändrar något som inte bör ändras.

Så får du fram menyn

 • Starta din Mac
 • Håll ner command-/cmd- och R-knapparna samtidigt

Mac vill inte starta

Sök hjälp hos en Mac-tekniker

Om du inte är tekniskt lagd, eller inte riktigt vet vad problemet är, rekommenderar vi att du lämnar in din dator hos en kunnig tekniker. Hos GladTeknik har vi erfarna Mac-tekniker och vi erbjuder grundläggande hantering och offerter från vår verkstad i Hvidovre. Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och därefter lämna in din dator, så tar vi en titt på den.