Allt du behöver veta om de nya iPhone 15 modellerna

Allt du behöver veta om de nya iPhone 15 modellerna

Allt du behöver veta om de nya iPhone 15 modellerna 1306 1828 GladTeknik A/S

Allt du behöver veta om de nya iPhone 15 modellerna

Vid den årliga Apple-eventen i Kalifornien introducerade Apple sina nya iPhone-modeller. I det här blogginlägget går vi igenom några av de största förändringarna vi såg jämfört med tidigare iPhone-modeller.

Design

iPhone 15 och iPhone 15 Pro kommer i två storlekar. Pro-modellerna är konstruerade med en ny titandesign, som är känd för sin styrka och lätthet. Det gör iPhone 15 Pro-modellerna till de lättaste Pro-enheter som någonsin har skapats. Den robusta titandesignen, i kombination med det starkaste bakglaset på en smartphone och Apples ledande Ceramic Shield på framsidan, garanterar en lång livslängd. Designen inkluderar också en aluminiumram tillverkad av 100% återvunnen aluminium, vilket hjälper till att avleda värme och gör det enkelt att byta ut bakglaset. Den nya designen framhäver den imponerande Super Retina XDR-skärmen med Always-On och ProMotion-teknologi.

iPhone 15 pro

En spännande tillägg till designen är den nya Action-knappen, som ersätter den tidigare knappen som tillät dig att slå ljudet av och på. Den nya knappen ger dig möjligheten att anpassa din iPhone efter dina preferenser. Med en tryck-och-håll-gest och fint avstämd haptisk återkoppling är knappen designad för att utföra önskade åtgärder.

Bättre för miljön

iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max är designade med miljön i åtanke. Apple arbetar ständigt mot sitt mål för 2030 att göra varje produkt klimatneutral; från design och produktion till användning. Båda modellerna använder mer återvunnet material. Det inkluderar aluminiumramen av 100 % återvunnen aluminium och 100 % återvunnen kobolt i batteriet. iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max inkluderar också 100 % återvunna sällsynta jordartsmetaller i alla magneter och 100 % återvunnet guld i USB-C-kontakten samt beläggning av guld i flera tryckta kretskort. iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max kommer med iOS 17, vilket gör iPhone ännu mer personlig och intuitiv med nya funktioner. Vill du veta mer om iOS 17? Klicka här för att läsa allt om det.

A17 Pro: En ny generation av hårdvara för iPhone

När det kommer till prestanda drivs iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max av A17 Pro, den första 3-nanometerchipen i branschen. Denna chip representerar en signifikant förbättring på alla områden, inklusive det största GPU-omdesignet i Apples historia. Den nya CPU:n är upp till 10% snabbare och den professionella GPU:n är upp till 20% snabbare.

Ett nytt kraftfullt kamera

Med iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max får du en avancerad kamerapaket som motsvarar sju professionella objektiv tack vare A17 Pro. Huvudkameran på 48 MegaPixel (MP) ger ännu mer flexibilitet med en ny 24 MP-upplösning som standard, vilket ger en otrolig bildkvalitet. Huvudkameran ger dig möjligheten att växla mellan tre brännvidder – 24 mm, 28 mm och 35 mm – och även välja en som standard. Utöver 48 MP ProRAW stöder huvudkameran även 48 MP HEIF-bilder med fyra gånger högre upplösning. Porträtt på iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max ger skarpare detaljer, mer levande färger och bättre prestanda i svagt ljus. För första gången kan du ta porträtt utan att behöva växla till porträttläge.

iPhone 15 proraw kamera

När det finns en person, hund eller katt i bilden, eller när du trycker för att fokusera, registrerar iPhone automatiskt djupinformation, så att du senare kan omvandla bilder till fantastiska porträtt i Fotos-appen.

Fler uppdateringar till kameran

Det kommer fler uppdateringar som förbättrar alla kameror på iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max. Här är några av uppdateringarna:

 • Nattläge: Nattläge har förbättrats med skarpare detaljer och mer levande färger tack vare den nya Photonic Engine, som inkluderar nattläge-porträtt aktiverade av LiDAR-skannern.
 • Ny Smart HDR: Smart HDR fångar nu ämnen och bakgrund med mer naturliga hudtoner samtidigt som foton har ljusare höjdpunkter och djupare skuggor när de ses i Fotos-appen.
 • Förbättrad videokvalitet: Videokvaliteten har uppgraderats tack vare A17 Pro med förbättringar inom Apples lågljusvideo och Action-läge.

Nya möjligheter för laddning

iPhone 15 Pro-serien erbjuder nya praktiska sätt att ladda på. Båda modellerna använder USB-C-kontakten, en universellt accepterad standard för laddning och dataöverföring, som låter samma kabel ladda iPhone, Mac, iPad och många andra enheter som också använder USB-C-standarden. iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max stöder USB 3 för dataöverföringshastigheter på upp till 10 gigabit per sekund, vilket är upp till 20 gånger snabbare än tidigare. USB-C-standarden följer framtida EU-lagstiftning om standardiserad laddare för alla telefoner. iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max stöder nu Wi-Fi 6E för bättre trådlös prestanda inklusive upp till dubbel hastighet. De introducerar också de första “Thread-aktiverade smartphones”.

Säkerhet

iPhone 15-serien erbjuder kritiska säkerhetsfunktioner, inklusive Crash Detection och Emergency SOS via satellit. Den senare är för närvarande tillgänglig i 14 länder.

iOS 17

iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max kommer med iOS 17, vilket gör iPhone ännu mer personlig och intuitiv med nya funktioner. Vill du veta mer om iOS 17 kan du läsa här.

Sammanfattning

 • iPhone 15 kommer med visuella uppdateringar från det utseende vi känner till.
 • Nytt material i form av nya metaller, som titan, och mer miljömedvetna val i produktionen.
 • iPhone 15 är snabbare med Apples nya A17-hårdvara.
 • USB-C-laddare ersätter lightning-kabel. De två mest spännande nya inslagen är USB-C-laddaren, som följer.
 • Ny spännande funktion är också den programmerbara Action-knappen.
 • Kameran har fått en uppgradering till 48 MP och en högre flexibilitet med mer djup tack vare den andra 24 MP-linsen.
 • Läs mer på Apples Newsroom om du vill veta mer om iPhone 15 och 15 Pro.
 • Har du en iPhone som behöver repareras? Då kan du skapa ett ärende här.