För- och nackdelar med Apples nya M1-chip Mac-datorer

För- och nackdelar med Apples nya M1-chip Mac-datorer

För- och nackdelar med Apples nya M1-chip Mac-datorer 1920 1140 GladTeknik A/S

Apple har lanserat de första Mac-datorerna med sitt eget M1-chip. Den här nya processen ersätter Intel-chipet som Apple har använt sedan 2006. Med förändringen är Internet fullt av artiklar om dessa nya chips och Mac-datorer, och med goda skäl, för det är en stor förändring som är förvånande på många sätt. En av de saker vi hör folk frågar är vad är fördelarna och nackdelarna med det nya chipet och om det finns något du som konsument bör vara medveten om. Vi kommer att granska det idag.

Apples byte till M1-processor

Under de senaste många åren har Apple använt Intel-chips som processor i sina Mac-datorer. Innan dess använde de ett chip som heter Power PC. När de bytte till Intel var det att ta Mac-datorer till nästa nivå. Nivån efter det har kommit nu när Apple byter från Intel-chips till sina egna M1-chips. Dessa marker har en markant annorlunda arkitektur och erbjuder ett brett spektrum av optimeringar. Vi känner till dessa typer av marker från iPhones, som använder samma typ av processor, så det är faktiskt en slags mobilprocessor som nu finns i de nya Mac-datorerna.

Apples övergång till sina egna marker sker över en tvåårsperiod, vilket faktiskt är enormt snabbt. För den nya arkitekturen innebär att alla appar och applikationer måste anpassas till den här nya arkitekturen, vilket innebär att inte bara Apple utan också alla andra programmerare har varit tvungna att arbeta intensivt för att göra sina applikationer redo.

Apple M1 chip arkitektur

Fördelar med Apples M1-chip

Det finns många fördelar med att Apple byter till sitt eget M1-chip.

Blixt snabbt

Det nya chipet är enligt uppgift blixtsnabbt. Apples egen jämförelse med deras händelse var mycket vag, men det finns redan flera tester online som visar att även den nya MacBook Air med M1-chipet är snabbare än alla andra Mac-datorer. Detta är otroligt när man tänker på att MacBook Air är Apples “billiga” dator som vanligtvis ligger i den nedre änden av prestationsskalan.

Fullt optimerad för Apples universum

Apple är notoriskt skickliga på att optimera sina produkter, både hårdvara och programvara. Det här är en av anledningarna till att Safari fungerar mycket effektivt jämfört med andra webbläsare på Mac. Detta innebär att M1-chipet och Big Sur-operativsystemet erbjuder ett brett spektrum av optimeringar, förbättrade integrationer, bättre prestanda och bättre batteritid.

Fenomenal batterilivslängd

En av de största överraskningarna för de nya Mac-datorerna med M1-chipet är att batteritiden är bättre. Inte bara bättre utan enormt mycket bättre. I själva verket har det nästan fördubblats i MacBook Pro, vilket är helt okänt i en tid där vi alla gläds om vi bara kan få 2 timmars extra batteritid. De nya MacBooks med M1-chipet kan ge upp till 20 timmars videouppspelning eller 17 timmars surfning på Internet.

Stöder iOS-appar

Som något nytt kan du använda iOS-appar på din Mac (med M1-chip). Detta beror på övergången till den nya arkitekturen som är densamma som på iPhone och iPad. Allt talar samma tekniska språk och därför kan du installera och använda iOS-appar på de nya MacBooks.

Håller din dator sval

En het dator är något som vi alla är vana vid, men med Apples nya datorer kan det vara ett minne blott. Åtminstone för den allmänna användaren som inte gör mycket krävande saker som 4K videoredigering. De nya Mac-datorerna med M1-chips håller sig helt coola. Faktiskt så coolt att Apple valde att ta bort fläkten helt i nya MacBook Air.

Nackdelar med Apples M1-chip

Även om det finns överraskande många och stora förbättringar av de nya M1-baserade Mac-datorerna, finns det också ett antal nackdelar med växeln.

Med 2 USB-C-portar

Nya MacBook Air, MacBook Pro och Mac Mini med M1-chip har bara 2 USB-C-portar. Föregångaren till MacBook Pro har till exempel 4. Så om du använder många av dessa portar kan det kännas som en begränsning. Förutom de 2 USB-C-portarna har Mac Mini också 2 USB-A-portar.

Passiv kylning i nya MacBook Air

Passiv kylning innebär att kylningen sker utan fläkt. Så är fallet med den nya MacBook Air med M1-chip. Det betyder att även med mycket krävande uppgifter kan det stöta på värmeproblem, vilket minskar prestandan så att den inte blir för varm. Detta betyder också att det är viktigt att kylpasta inuti datorn appliceras korrekt av fabriken och att om problem uppstår, att detta repareras korrekt. I så fall kan vi hjälpa till med en Mac-reparation.

eGPU stöds inte

De nya datorerna med M1-chipet stöder inte eGPU (externt grafikkort). Den allmänna användaren behöver inte detta, men människor som spelar eller utför andra krävande processorer har och där kan det vara en betydande nackdel.

Max 16 GB RAM

RAM är datorns korttidsminne och det faktum att de nya Mac-datorerna bara stöder upp till 16 GB RAM är en stor besvikelse för många. För även den allmänna användaren finns det många program och applikationer som använder mycket RAM, inklusive Google Chrome, som många använder. Det är därför värt att överväga hur mycket RAM du verkligen behöver och om 16 räcker, eftersom det inte går att uppgradera till exempelvis 32 GB RAM senare.

Inte alla program fungerar optimalt från början

Även om Apple tillkännagav övergången till M1-chips och Big Sur-operativsystemet redan i sommar så att programmerare kunde förbereda sina program för den nya arkitekturen och det nya operativsystemet, har inte alla lyckats göra sig redo. Detta gäller till exempel Adobe Photoshop, som många använder. Apple har dock varit så bra på att utveckla ett protokoll som heter Rocetta 2 som säkerställer att de program som ännu inte är optimerade för det nya chipet fortfarande kan fungera bra. Vissa tester som har kommit ut online visar till och med att vissa program fungerar bättre än vanligt. Å andra sidan finns det också exempel på något mer nischprogram som inte fungerar på de nya Mac-datorerna alls och det är naturligtvis en nackdel.