Min Mac är långsam efter uppdatering till MacOS Big Sur, vad gör jag?

Min Mac är långsam efter uppdatering till MacOS Big Sur, vad gör jag?

Min Mac är långsam efter uppdatering till MacOS Big Sur, vad gör jag? 1920 1140 GladTeknik A/S

Apple lanserade på torsdagen sin senaste version av MacOS-operativsystemet, nu kallat Big Sur. Det är en efterlängtad uppdatering som släpptes i juni och som programmerare har arbetat hårt för att göra sina applikationer redo för. Med Big Sur kommer ett brett utbud av nya funktioner, optimeringar och korrigeringar. Men vissa Mac-användare med äldre Mac-datorer har rapporterat att de har haft problem efter uppdateringen, så vad kan man göra i den situationen? Vi tittar på det idag.

MacOS Big Sur – Apples nya operativsystem

MacOS Big Sur är, som nämnts, ett efterlängtat operativsystem som på ett sätt startar en ny era för Mac-datorer, eftersom det är nära kopplat till Apples nya datorer som bygger på sina egna chips snarare än Intel-chips som Apple har använt sedan 2006. Operativsystemet är sålunda speciellt gjord för syftet med denna resa och är också optimerad för detta. Det betyder dock inte att de med Intel-baserade Mac-datorer inte kan dra nytta av uppdateringen. Datorer helt tillbaka från 2013 kan uppdateras till Big Sur. Den exakta kompatibilitetslistan finns på Apples webbplats.

Big Sur til Mac

Är din Mac långsam efter uppdateringen till Big Sur?

Om du upptäcker att din Mac har avtagit sedan du uppdaterade till Big Sur är du inte ensam. Även om det enligt uppgift fungerar felfritt och i viss utsträckning bättre på de allra flesta modeller, finns det användare som rapporterar problem som att vissa delar av deras dator har avtagit efter uppdateringen till Big Sur. Detta är till exempel när datorn är upplåst med kod, när applikationer startas eller vissa saker måste laddas. En irritation som du bara vill ha löst. Lyckligtvis kan du prova flera olika saker för att lösa problemet:

  • Starta om din Mac (ibland hjälper en enkel omstart problemet)
  • Frigör mer hårddiskutrymme (om din Mac inte har mycket ledigt utrymme kan det orsaka problem)
  • Kör ett rengöringsprogram som CleanMyMac
  • Minimera antalet program som startas automatiskt när datorn startar
  • Kontrollera aktivitetsövervakning och se om vissa program eller processer använder för många resurser
  • Återställ SMC och PRAM / NVRAM
  • Stäng program och flikar som du inte använder
  • Använd Safari istället för Chrome (Safari använder färre resurser)
  • Vänta några dagar och se om det blir bättre

Om du fortfarande har problem

Om du fortsätter att uppleva problem även när du har provat flera av ovanstående saker eller om du inte vet hur du gör de nämnda sakerna, rekommenderar vi att du får oss att titta på din dator. Om problemet inte kan lösas med ovanstående förslag kan det vara nödvändigt att nedgradera till den tidigare versionen av operativsystemet (Catalina) och vänta på att Apple släpper en uppdatering till Big Sur som löser de problem som särskilt äldre Mac-datorer kan uppleva med Big Sur kontrollsystem. Om en nedgradering är nödvändig, rekommenderar vi att du får professionell hjälp för att göra det, så att du undviker att ta bort alla dina filer. Våra Apple-specialister står redo att hjälpa dig.