Därför bör du aldrig börja med en dataåterställning själv

Därför bör du aldrig börja med en dataåterställning själv

Därför bör du aldrig börja med en dataåterställning själv 1476 1242 GladTeknik A/S

Dataåterställning är ett förfarande där man försöker spara data som har raderats eller förlorats på en annan sida. Oavsett hur tekniskt benägen du är, är det dock farligt att gå ut ur ditt sätt att göra denna dataåterställning själv. Det kan snabbt gå fel och vanligtvis har du bara ett försök. Om situationen uppstår är det viktigt att inte få panik och inte använda datorn vidare. Vi guidar dig här om hur du ska bete dig.

Orsaker till förlorade data på datorn

Det finns många anledningar till varför människor tappar data på sina datorer. Några av de typiska orsakerna är:

  • Vätskeskador där hårddisken är skadad
  • Datorn bränns ihop
  • Viktiga filer har raderats av misstag
  • Program har tagit bort dokument eller filer som inte borde ha hänt
  • Fysiska skador på datorn eller hårddisken
  • Överspänning
  • Hacking eller virus

Kan jag göra dataåterställning själv?

Teoretiskt sett kan du väl. Men du behöver verkligen veta vad du gör, från början till slut. Vi rekommenderar att du inte gör experimentet, eftersom du vanligtvis bara har ett försök. Istället bör du omedelbart sluta använda datorn och omedelbart lämna in den till en expert, som oss på GladTeknik. Detta beror på att fortsatt användning av hårddisken kan skriva över hårddisken och därmed göra en dataräddning omöjlig. Detsamma gäller om det är en extern enhet. Ett expert på dataåterställning har nödvändiga kompetenser och rätt erfarenhet för att lösa uppgiften med bästa möjliga förutsättningar.

Många människor som själva går ut och gör en dataåterställning hittar också mycket dåliga råd och rekommendationer på webben. Man ser till exempel att människor rekommenderas att frysa eller värma upp hårddisken. Detta kan dock orsaka kortslutning eller orsaka skador som inte kan repareras efteråt. Andra rekommenderas att installera en eller flera program på sin dator eller hårddisk. Men detta är bara ett no-go eftersom man riskerar att skriva över hårddisken och därmed helt eliminera möjligheten att återställa förlorade data. Då vill du säkerställa bästa möjliga förutsättningar för att rädda förlorade data från din dator eller externa hårddisk, så få en professionell på ärendet.