Varför laddas inte min bärbara dator?

Varför laddas inte min bärbara dator?

Varför laddas inte min bärbara dator? 640 426 GladTeknik A/S

Bärbara datorer har den uppenbara fördelen att de är bärbara och kan tas runt, oavsett om det är för möten, på caféet, i skolan, i soffan eller andra platser där du vill använda en dator. Men en bärbar dator fungerar inte utan ström, så vad gör du när din bärbara dator inte längre laddas?

Orsaker att din dator inte laddas

Det finns ett antal olika anledningar till varför en dator inte laddas. Lösningen beror på vad kärnan i problemet är, så det är viktigt att ta reda på det. Några av de mest typiska orsakerna är:

  • Laddaren är defekt
  • Batteriet är defekt eller slitet
  • Problem med att strömkontakten används
  • Problem med laddningskretsen på datorns moderkort
  • Programvarufel

Om du har en extra laddare som är kompatibel med din dator kan du testa med den. Om den ena fungerar och den andra inte fungerar är den en defekt. Det kan både uppstå som ett fabriksfel eller något som händer över tiden på grund av internt eller externt slitage. Om din datorladdare är i två delar kan du ibland bara byta ut en del för att fixa det. Andra gånger måste hela laddaren bytas ut.
För vissa datormodeller finns det flera olika laddare med olika spänningar, till exempel Apples Macbook-datorer. Här är det viktigt att du använder rätt Macbook-laddare. Vi har tidigare skrivit en guide för att hitta rätt Macbook-laddare.

Batterier håller inte för evigt. Beroende på batterityp och storlek räcker datorns batteri upp till 1 000 laddningar eller 2,5-3 år. Det betyder att ditt batteri någon gång är så urladdat att det måste bytas ut. Om så är fallet kan du uppleva problem med det, till exempel att datorn inte laddas eller att batteriet inte håller ström lika bra som tidigare. Vi rekommenderar alltid att du byter batteri av någon datorreparatör, så att du ser till att det görs korrekt och under ESD-säkra förhållanden, så att resten av din dator inte bränns av under processen.

Den tredje nämnda orsaken är problem med att strömkontakten används. Som allt annat elektroniskt kan du också få problem med dina strömkontakter hemma eller på kontoret. Det betyder att det inte är otänkbart att en strömkontakt som tenderar att fungera plötsligt inte gör det längre. I så fall behöver du en elektriker för att åtgärda felet. Men när det gäller att ladda din dator bör du alltid testa ett eller flera andra eluttag för att utesluta fel på din dator.

En något mindre typisk orsak till laddningsproblem är ett tekniskt fel i laddningskretsen på datorns moderkort. Detta kan exempelvis inträffa efter en kortslutning, överspänning eller liknande. Detta manifesteras i det faktum att laddningen av datorn är ojämn eller helt enkelt inte fungerar. I så fall måste din dator repareras i alla fall.

Programvarufel är ibland också orsaken till problem med att ladda din dator. Det händer inte så ofta, men det händer. Om du misstänker att detta är fallet för dig rekommenderar vi att du söker online efter din datormodell och laddningsproblem. Om många andra upplever samma sak kommer det sannolikt att finnas någonstans på nätet och eventuellt kommer en lösning att dyka upp. Naturligtvis kan du också skicka tillbaka din dator till en datorverkstad och få kunnig IT-hjälp.