Kan data på datorn sparas när de har tagits bort?

Kan data på datorn sparas när de har tagits bort?

Kan data på datorn sparas när de har tagits bort? 800 531 GladTeknik A/S

Du har garanterat provat det tidigare. Du arbetar på din dator och plötsligt upptäcker du att ett viktigt dokument, några mediefiler som bilder, musik och video eller att dina e-postmeddelanden är borta. Det är en situation som ger de flesta människor svett i pannan, för vad i världen gör du? Och kan data och filer sparas alls när de har raderats eller försvunnit? Ofta kan de, ja. Vi kommer med några förslag på vad du kan göra för att spara dina data i en sådan situation.

Överväg att söka professionell hjälp

I ett sådant blogginlägg skriver vi vanligtvis de saker du kan göra först och nämner professionell hjälp som ett bra alternativ efteråt. Men precis när det gäller att rädda data på en dator tycker vi att det borde komma i omvänd ordning. Beroende på din exakta situation kan du bara ha ett försök att spara data, och detta försök måste göras korrekt. Därför rekommenderar vi alltid att du funderar på att söka hjälp från någon professionell dataåterställningsspecialist, särskilt när det gäller data och dokument som du inte kan göra utan.

Kontrollera papperskorgen

Om du av misstag har raderat en fil bör du först kontrollera om den fortfarande finns i papperskorgen. På både Mac och PC finns det en papperskorg där raderade filer finns kvar tills papperskorgen töms. Det ger ett alternativ att återställa filer i händelse av ett fel. För att göra detta öppnar du papperskorgen och om filen finns där högerklickar du på den och väljer att återställa den. När du är klar återgår den till den plats där den raderades.

När du lagrar filer i molnet
Om du lagrar dina filer och dokument i molnet, till exempel i Dropbox, Google Drive, Apple Drive eller något liknande, finns det vanligtvis en liknande lösning, där du har möjlighet att återställa raderade filer under en viss period (ofta 30 dagar). Om mer än 30 dagar har gått kan du ibland ha tur att deras stöd fortfarande har möjlighet att återskapa det, men det finns naturligtvis ingen garanti för det.

Kontrollera din säkerhetskopia

Alla bör ta säkerhetskopior av sina filer, särskilt de viktigaste. Vissa gör det manuellt och andra gör det automatiskt så att de inte behöver tänka på det. Säkerhetskopiering är något som många ofta bara tänker på den dagen de behöver det, men om du är en av dem som har varit i framkant, kontrollera om din fil finns i den här säkerhetskopian.

Använd inte dataräddningsprogram

Det finns flera olika program för dataåterställning, både för PC och Mac. Vi rekommenderar dock starkt att använda dessa typer av program. Om de används fel kan de hindra din chans att återskapa filerna. Och dessutom är vissa program bara inte bra eller tillräckliga – dataåterställning kräver ofta några helt andra processer, varför det är bra att gå till en specialist.

Om filen inte finns i papperskorgen eller säkerhetskopian och du bestämmer dig för att söka hjälp, sluta använda din dator, stäng av den och returnera den direkt till oss eller någon annan specialist. Anledningen till att du bör sluta använda din dator är att undvika att nya data skriver över den gamla, vilket förhindrar möjligheten att återställa dessa data.