Min Mac startar inte, vad gör jag?

Min Mac startar inte, vad gör jag?

Min Mac startar inte, vad gör jag? 640 426 GladTeknik A/S

En av de frågor som vi regelbundet får förfrågningar om är datorer som inte kan startas av en eller annan anledning. Mac-ägare upplever också detta problem, vilket kan vara otroligt irriterande. En dator måste bara fungera felfritt oavsett om det är för studier, arbete, spel, shopping eller något helt annat. Så vad gör du om din Mac inte vill slå på?

När en Mac inte startar kan det bero på flera olika saker. Det är därför viktigt att komma till botten med orsaken så att den kan åtgärdas. I den situationen är det lämpligt att få en professionell Mac-tekniker att titta på det.

När en Mac inte vill starta kan den uttryckas på flera sätt, inklusive:

 • Att datorn inte svarar när du försöker slå på den
 • Att skärmen förblir svart eller grå, möjligen. med ett felmeddelande visas
 • Att datorn gör sitt startljud men inte går utöver det
 • Att den bara laddar lite och aldrig når mållinjen.

Du kan göra det själv när din Mac inte startar

Kontrollera om kabeln är ordentligt isatt

Oavsett om du har en Mac-bärbar dator som en Macbook Air eller MacBook Pro, eller om du använder en stationär Mac som iMac, då behöver din dator ström för att slå på. Kontrollera därför om kabeln är ordentligt isatt. Om den ser ut som den kan du försöka ta ut den och sätta i den igen. Kontrollera även om det finns damm eller smuts i antingen kabeln eller kontakten, eftersom det också kan orsaka problem.

Återställ System Management Controller (SMC)

SMC är en förkortning för System Management Controller, som är ett system som tillhandahåller några grundläggande funktioner i din Mac. Detta gäller t.ex. batteriinställningar, skärmen och funktionerna start / strömbrytare. Ibland kan det hjälpa att återställa SMC om din Mac inte startar. Det finns två olika sätt att göra detta. Vilken du behöver beror på om din dator har ett löstagbart batteri eller om du använder en stationär dator som en iMac.

Om datorns batteri inte kan tas ut

 1. Stäng av din Mac och anslut strömförsörjningen
 2. Håll ned Skift, CTRL, Alternativ / alt-knapparna och tryck sedan på start / strömbrytaren
 3. Håll knapparna intryckta i 10 sekunder
 4. Släpp knapparna
 5. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Om datorns batteri kan tas ut

 1. Ta ut batteriet
 2. Håll start / strömbrytaren intryckt i 5 sekunder
 3. Sätt tillbaka batteriet
 4. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Om du använder en iMac eller annan stationär dator

 1. Ta bort strömförsörjningen
 2. Vänta i 15 sekunder
 3. Sätt tillbaka strömförsörjningen
 4. Vänta ytterligare 5 sekunder och försök sedan sätta på datorn igen

Återställ din Mac-dator

Om problemet kvarstår kan du överväga att återställa Mac-operativsystemet. Du har lite olika alternativ. Om du använder TimeCapsule för säkerhetskopior kan du möjligen återställa därifrån. En annan lösning är att installera om MacOS-operativsystemet. Om du gör detta kommer dina filer att finnas kvar på din dator, bara operativsystemet påverkas. Du kan också använda Diskverktyg för att återställa hårddisken. Återigen vill vi dock betona att om du är minst tveksam om vad du gör är det bättre att skicka din dator till en expert så att du inte kommer att ändra något som inte behöver ändras. Om du inte har en fullständig säkerhetskopia av din dator rekommenderar vi också att du håller dig borta från den och låter en professionell titta på den istället.

Hur man tar fram återställningsmenyn

 • Slå på din Mac
 • Håll ned kommandoknapparna / cmd och R samtidigt

Mac vil ikke tænde

Sök hjälp från en specialiserad Mac-tekniker

Om du inte är särskilt teknisk eller inte riktigt vet vad problemet är med din Mac-dator, rekommenderar vi att du skickar din dator till en kunnig Mac-tekniker. Här på GladTeknik har vi använt erfarna Mac-tekniker och vi erbjuder gratis grundläggande felsökning och erbjudanden från vår verkstad i Köpenhamn. I vissa fall kan problemet bero på andra saker än vad ovanstående lösningsförslag kan lösa och det är den typen som våra specialiserade tekniker kan komma med för dig så att vi tillsammans kan hitta en bra lösning.