Kan den nya MacBook Air svalna utan en fläkt?

Kan den nya MacBook Air svalna utan en fläkt?

Kan den nya MacBook Air svalna utan en fläkt? 1920 1101 GladTeknik A/S

Optimal kylning är mycket viktigt för en dator. Värmen som datorn genererar måste vara ute för att den ska kunna bibehålla korrekt prestanda. Om datorn blir för varm kan skador uppstå. Därför undrar många människor att den helt nya MacBook Air som Apple just har lanserat inte alls har en fläkt inuti. I dagens inlägg granskar vi detta och vad du behöver vara medveten om.

Den nya MacBook Air 2020 med M1-processor

MacBook Air-modellen är Apples billigare bärbara dator som bl.a. erbjuder en mycket snygg design. Det är extremt populärt, särskilt för dem som bara behöver en bra dator för skolarbete eller professionellt arbete utan behov av tekniskt tunga arbetsprocesser. Men den nya MacBook Air med Apples egen M1-processor innebär också en ny förändring – den har inte alls någon fläkt inuti. Fördelen med detta är först och främst att det är helt tyst, eftersom det mesta av bullret från datorer kommer från en roterande fläkt. Dessutom kan man argumentera för att datorn är lite mer robust att påverka när man tar bort en rörlig komponent.

Anledningen till att Apple kunde designa en MacBook Air utan en inbyggd fläkt beror främst på byta till sin nya M1-processor. Den här nya processorn bygger på en helt annan arkitektur än de Intel-chips som Apple har använt i flera år, vilket har gjort det möjligt för Apple att göra en hel del optimeringar som i första hand innebär mindre energiförbrukning, bättre batteritid och inte minst mindre värmeväxling. I praktiken betyder det att de nya M1-baserade Mac-datorerna inte blir heta alls, och bara med MacBook Air är användningsmönstret sådant att väldigt få människor kommer att uppleva att deras Mac blir tillräckligt varm för att en fläkt behövs.

Du måste vara medveten om det

Innan du rusar in i elektronikbutiken och köper en av de nya Macbook Air med M1-processor, var medveten om att även om det i princip inte finns några problem med värme och överhettning kan det ändå hända. För när det inte finns något fläkt för att eskortera värmen från datorn kallas det passiv kylning. Och när datorn har överhettats kan den bli kritisk. En av de saker som är avgörande för att passiv kylning ska fungera är att kylpasta är korrekt monterad på processorn. Detta gäller både för att det är korrekt monterat och att det finns rätt mängd av det. Vi har sett helt nya Mac-datorer och andra datorer innan det hade för mycket eller för lite kylpasta installerat, vilket resulterade i ett antal problem med överhettning och lägre prestanda. Därför måste du vara medveten om din dator har problem med överhettning och i så fall returnera den för reparation så att den kan repareras innan följdskador uppstår.

Om du för närvarande använder en Mac eller annan dator som har problem med överhettning rekommenderar vi att du gör det skapa ett reparationsfall här på vår webbplats och skicka in den efter överenskommelse så att vi kan titta på den.