Långsam pc? Se till att du har tillräckligt med RAM

Långsam pc? Se till att du har tillräckligt med RAM

Långsam pc? Se till att du har tillräckligt med RAM 1920 1080 GladTeknik A/S

En dator ska vara snabb och fungera felfritt, eftersom den är ett viktigt verktyg i vardagen. Detta förutsätter att det själv har rätt förutsättningar, både i förhållande till hårdvara och mjukvara. En av de många hårdvarulement som måste fungera är RAM. Vi granskar detta i det här inlägget.

Vad är RAM?

RAM står för Random Access Memory och är datorns arbetsminne. Det betyder att det är minnet som din dator använder för ett stort antal processer när den fungerar. Det är allt från kontrollkomponenter, till program och andra saker som det måste kunna dra ut här och nu. Därför är det viktigt att det har tillräckligt med RAM för dina behov. RAM kan också ses som lite på datorns korttidsminne.

Hur mycket RAM behövs?

Allt beror på vad dina behov är. Du bör ställa dig själv några frågor. Hur många program behöver du ha öppet samtidigt? Använder du applikationer som kräver extra RAM-minne (t.ex. Google Chrome)? Är du en spelare? Har du stora filer öppna ibland (till exempel ett gigantiskt Excel-ark)? Har du ofta många flikar öppna samtidigt?

Det här är bara några av de saker du bör tänka på för att få frågan om hur mycket RAM som behövs närmare. Det finns inte ett enhetligt svar för alla eftersom det beror på det individuella behovet. En spelare eller någon som redigerar video och grafik behöver vanligtvis betydligt mer än någon som helt enkelt använder datorn för att enkelt skriva och surfa.

Numera har många vanliga datorer 4 GB RAM-minne. Eftersom RAM vanligtvis är det första du har slut på och som går direkt in och slöar din dator, eftersom det tar längre tid att arbeta när dess korttidsminne är begränsat, rekommenderar vi att du har minst 8 GB RAM för enkel datoranvändning och helst 12- 16 GB RAM om dina behov är lite större. Om du arbetar professionellt med mycket tunga program som videoredigering, grafik och bildredigering, borde du nog överväga ännu mer än så. Eftersom det är avgörande för hur snabb din dator är.

Hur mycket RAM kan min dator hantera?

Alla datorer har en övre gräns för hur mycket RAM-minne de kan hantera och även om de tillåter uppgradering. För datorer är det sällan ett problem att uppgradera RAM, men för Mac-datorer är de lödda på logikkortet, vilket innebär att du inte kan utföra en uppgradering – detta gäller även vissa datorer. Men på de flesta datorer kan du vanligtvis uppgradera om det finns fysiskt utrymme för det. Det beror också på vilken typ av RAM din dator får, DDR3 respektive DDR4.

Om din dator har RAM-minne lödda på moderkortet och det inte finns några extra tillgängliga kortplatser för RAM, så kräver en uppgradering att hela moderkortet byts ut, vilket sällan kan löna sig ekonomiskt jämfört med ett nytt. Om du är osäker på om så är fallet rekommenderar vi att du gör det skicka din dator till oss för en kontroll.

Vilket RAM-minne ska jag välja?

Kort sagt, välj vilken typ av RAM som din dator fungerar med. Både DDR3 och DDR4 RAM är tillgängliga. Du kan använda ett gratis program för PC som heter CPU-Z som kan visa vilken typ av RAM din dator stöder, samt hur mycket RAM du har idag.

Varumärket RAM i sig spelar ingen roll. men det är i sin tur viktigt att du väljer rätt MHz. RAM finns i 1066MHz, 1333MHz, 1600MHz, 1866MHz, 2133MHz, 2400MHz, 2666MHz etc. och alla maskiner körs med olika MHz. Det är en av anledningarna till att vi alltid rekommenderar att du får en professionell PC-reparatör för att utföra uppgiften. Kom ihåg att vi på vår huvudverkstad i Köpenhamn erbjuder gratis grundläggande felsökning.

Hur snabbt kan jag förvänta mig att min dator har mer RAM-minne?

Det är inte bara RAM som är avgörande för datorns hastighet, utan också saker som hårddiskens typ och storlek, en mängd olika programvaruprodukter, processorn etc. Vilken MHz din dator arbetar med påverkar också hastigheten. Men allt som allt kan man säga att din dator ska vara märkbart snabbare om den idag är begränsad av mängden RAM-minne den har idag. Till exempel, om du har 8 GB RAM-minne tillgängligt och du kan se att det använder alla 8 GB för det mesta, är det bra att uppgradera och allt annat är lika, skulle göra det betydligt snabbare.