Butterfly-tangentbordsproblem på din Mac? Det kan du göra

Butterfly-tangentbordsproblem på din Mac? Det kan du göra

Butterfly-tangentbordsproblem på din Mac? Det kan du göra 1920 1280 GladTeknik A/S

Om du äger en MacBook med ett fjäriltangentbord kan du få problem med själva tangentbordet. Detta beror på att det som presenterades för flera år sedan som ett nytt och bättre tangentbord visade sig vara bristfälligt i designen, vilket resulterade i ett antal olika problem med tangentbordet. Lyckligtvis finns det dock flera lösningar på problemet.

Vad är ett fjärilstangentbord?

Fjärilsnamnet avser den faktiska mekaniken för de enskilda tangenterna på tangentbordet, eftersom dessa typer av tangentbordstangenter rör sig (under tangenten) som fjärilsvingar. Syftet med denna typ av tangentbord var bland annat att ge en mer enhetlig tangentupplevelse (att hela tangenten följer ner när du skriver, och inte bara precis där du trycker), för att göra tangentbordet lite tunnare och att tangenterna inte ska tryckas så långt ner som förut.

Vad är problemet med fjärilstangentbord?

Tyvärr påverkas MacBook-datorer som har ett fjäriltangentbord ibland av olika tangentbordsproblem. Detta kan vara ett stort besvär för användaren eftersom tangentbordet är en viktig del av datorn. Några av de vanligaste problemen med fjärilstangentbord är:

  • Att tangenterna upprepas oväntat som om de hålls nere eller trycks ned flera gånger
  • Att tangenterna inte svarar alls
  • Att tangentbordet eller enskilda tangenter inte svarar regelbundet
  • Att tangenterna inte svarar konsekvent eller som förväntat
  • Att mellanslag inte alltid fungerar

Problemet beror främst på ansamling av damm, partiklar och annan smuts i nyckeln, vilket innebär att den inte längre fungerar. Det är värt att nämna att inte alla upplever ovanstående problem.

Vilka datorer har ett fjäriltangentbord?

Dessa är Mac-modeller av nyare årgångar, från 2015 och framåt som kommer med ett fjärilstangentbord. Apple har dock börjat fasa ut fjärilstangentbordet, så i de allra senaste utgåvorna av 2020 har det ersatts med en annan typ av tangentbord. Det finns också vissa modeller som har en modifierad version av fjärilstangentbordet, med ett annat material, men det är inte känt om det lösta problemet. Eftersom Apple har valt att helt avveckla tangentbordet i de allra senaste modellerna kanske de anser att det inte löser problemet helt. Det är båda MacBookMacbook Air och MacBook Pro som har haft fjärilstangentbord.

Det finns bara två lösningar på problemet

1. Byt ut hela tangentbordet

Den bästa lösningen på detta problem är att byta ut hela tangentbordet. Företrädesvis ett med så kallat saxtangentbord, som använder en annan mekanism för tangenterna. Du kan få detta gjort med oss på vår verkstad. I första hand måste uppgiften övervakas av en specialiserad medarbetare, så skicka in den för en gratis grundläggande felsökning vid vår verkstad i Köpenhamn.

2. Låt rengöra tangentbordets insida

Eftersom en stor del av problemet med fjärilstangentborden i MacBooks beror på att smuts och damm fastnar kan det lösas tillfälligt genom att rengöra tangentbordets insida. Detta kräver specialverktyg och bör endast utföras av ett certifierad Apple-tekniker. Vi avråder dig starkt från att ta bort tangentbordet eller tangenterna själv, eftersom det ofta går fel för icke-proffs.