Min Mac har avtagit, vad gör jag?

Min Mac har avtagit, vad gör jag?

Min Mac har avtagit, vad gör jag? 640 426 GladTeknik A/S

Utanför lådan fungerar nya Mac-datorer ofta felfritt. Men med åren blir det långsammare och mindre problemfritt. Detta beror på att de olika delarna inuti datorn slits långsamt. Inte alla delar håller för evigt. Ett bra exempel är batteriet som bara fungerar i ett visst antal laddningar. Så när din Mac har varit långsam i ett antal år, vad gör du då? Vi ger några förslag här.

Lyckligtvis betyder en långsam Mac inte att den måste säljas eller skrotas. Du kan med en Mac-reparation gör det nästan lika bra som nytt, spara tusentals dollar för en helt ny Mac och bidra positivt till miljön.

Starta om datorn

Det kan verka meningslöst, men vi träffar ofta kunder med Mac-datorer som aldrig stänger av eller startar om sina datorer. Kanske beror det på att Mac-datorer fungerar relativt bra även om de bara viks eller sätts i beredskap när de inte används. Men i själva verket måste alla datorer, inklusive Mac-datorer, stängas av eller startas om regelbundet. När du startar om din Mac finns det ett antal komponenter som pausas och startas på nytt så att de startar upp nytt. Det kan ofta hjälpa ett antal problem.

Kontrollera om batteriet behöver bytas ut

Som nämnts fungerar inte batterier för alltid. De måste bytas ut efter ett antal år. Många datorbatterier rymmer mellan 500 och 1000 laddningar. Innan de når max, kommer de dock att bli “trötta” och kräva mer resurser, liksom att hålla kraften sämre. Du kanske upplever detta just nu med din Mac.

Lyckligtvis är det väldigt enkelt på Mac-datorer att kontrollera om batteriet ska bytas ut. Din Mac har en inbyggd statusindikator som låter dig se hur batteriet inuti din dator går. Tryck och håll ned för att kontrollera aktuell status alt ⎇ nedåt (även kallat alternativ) och tryck med musen på batteriikonen på skärmen. Om något annat än “Normal” visas i status bör batteriet bytas ut. Se alla statuskoder här.

Mac batteriskifte

Kör ett rengöringsprogram

Även om Mac-datorer är mindre laddade med rotprogram än datorer, är de fortfarande laddade med data som fylls i onödan. Detta händer över en längre tid, så det kan vara fördelaktigt för din Macs hastighet att använda ett rengöringsprogram då och då. Ett rengöringsprogram är programvara som går in och tar bort onödiga data som ligger och fyller minne och hårddisk. Det finns flera olika program för detta ändamål, till exempel CCleaner. Ett sådant program frigör ofta också utrymme på hårddisken, så om du tar slut på plats där blir det en annan fördel att använda ett sådant program.

Låt en fysisk rengöring göras

Damm och smuts ansamlas i alla datorer, inklusive din MacBook. Därför bör du göra en fysisk rengöring minst vartannat år, där en professionell rengör det för damm och smuts inuti. Anledningen till att det har något att säga är att din Mac behöver svalna hela tiden så att den inte blir överhettad. Men om den är fylld med damm och smuts kan detta hindra värmen från att komma ut, eller ännu värre, blockera fläkten från att fungera optimalt. Om din Mac inte kan bli av med värmen använder den mer kraft och datorkraft för att svalna, vilket innebär att resten av dess uppgifter går långsammare.

Det bör alltid vara en professionell datorreparatör som rengör din Mac. Eftersom det kräver rätt utrustning för att göra det på rätt och skonsamt sätt. Använd till exempel aldrig en dammsugare eftersom det kan kortsluta din Mac. Lämna det snarare till proffs.

Ta bort filer och program som du inte behöver

Om din Mac saknar utrymme kan det också göra det långsamt. Därför kan du med fördel ge den vårrengöring, rent mjukvarumässigt, och ta bort de program och filer som du inte längre behöver. Du kanske vill använda ett program för att hitta de program och filer som tar mest utrymme, till exempel Disk Inventory X. Kom också ihåg att tömma papperskorgen.

Sök efter virus eller skadlig kod

Om din Mac påverkas av virus eller skadlig kod kan det gå långsammare. Det kan finnas många olika orsaker till detta, men vi rekommenderar verkligen att du har ett bra antivirusprogram installerat och regelbundet kör en kontroll om det inte händer automatiskt. Se vår rekommendation om antivirusprogram för Mac.

Har OSX installerat om

OSX är operativsystemet på din Mac. I många fall kan ominstallering av OSX betydligt hjälpa. Du bör dock först få en säkerhetskopia av alla dina viktigaste filer. Innan den faktiska ominstallationen bör hårddisken formateras för optimal effekt. Vi rekommenderar alltid att du får en specialist Mac-tekniker att göra dessa saker åt dig så att du ser till att det görs korrekt.