Läxor är inte ett okänt fenomen för många danskar. Faktum är att en tredjedel av danskarna arbetar hemifrån minst en gång i veckan. Just nu, när större delen av landet stängs av under Covid-19-krisen, finns det dock många fler som arbetar hemifrån och digitalt. Att arbeta hemifrån kan vara både flexibelt och för vissa mer produktiva, men det innebär också en säkerhetsrisk. Det beror på att du inte är lika väl skyddad hemma, eftersom hela eller delar av arbetet sker utanför företagets IT-infrastruktur och IT-säkerhet. Det riskerar både dig och företaget. Så hur ser du till att du arbetar hemifrån? Vi har ett antal rekommendationer för detta.
Arbeta inom företagets system
Många företag arbetar med specialdistribuerade arbetsdatorer och en obligatorisk IT-infrastruktur. Detta gäller både i förhållande till operativsystem, program, eventuellt fjärrskrivbord etc. Det finns en anledning till dessa saker och det handlar mycket om säkerhet. Därför bör du så långt som möjligt arbeta inom företagets system, med tillhörande alternativ och begränsningar. Ett bra exempel på detta är verktyg för att hålla online-möten. Om du har tekniska problem med det program som företaget normalt använder är det frestande att ladda ner ett annat och testa det. Men du borde hålla dig borta från det.
Akta dig för misstänkta e-postmeddelanden
Häromdagen var försvarsministern och Centrum för cybersäkerhet ute för att varna för hackare i dessa tider och utnyttjade det faktum att många danskar arbetar hemifrån. Detta innebär bland annat att hackarna har vänt upp sina initiativ och i många fall sker det där falska e-postmeddelanden skickas ut, där de försöker få någon att klicka på något. Det kan vara en bilaga som innehåller virus, en länk som låser och tar över din dator eller en länk som hänvisar till en så kallad phishing-webbplats som vid första anblicken kan se äkta ut, men i verkligheten är falsk för att göra dig logga in för att få dina lösenord. Det kan också vara e-postmeddelanden som kallas VD-bedrägeri, som just är e-postmeddelanden som verkar ha skickats från en chef men som faktiskt är falska. I många fall kan det vara svårt att se igenom. I dessa fall är det bäst att kontakta avsändaren och fråga om e-postmeddelandet är legitimt innan du gör vad e-postmeddelandet begär.
Om du bara är i minsta tvivel om ett e-postmeddelande är legitimt, klicka inte på något i det. Konsultera istället en expert, till exempel företagets IT-avdelning eller en kollega som är bra på att räkna ut det.
Se till att ditt antivirusprogram är uppdaterat
Antivirusprogram måste hållas uppdaterade. När nya uppdateringar kommer, innebär det också nya blockeringar av skadlig kod, virus och andra risker. Därför bör du se till att ditt antivirusprogram är uppdaterat och uppdaterat. Om du inte har ett antivirusprogram på den dator du arbetar med, oavsett om det är en dedikerad arbetsdator eller din privata dator, bör du skaffa den. Se vår rekommendation om antivirusprogram här.
Var i ett krypterat nätverk
Om du är ansluten till Internet via WiFi bör du se till att din anslutning är krypterad. Det är standard för de allra flesta, just för att det är så viktigt. Det faktum att en anslutning är krypterad innebär att personer som försöker fånga data “i luften” inte kan dekryptera den. Du kan också ansluta via kabel om du har möjlighet.
Undvik privata ärenden på din arbetsdator
När du använder din arbetsdator för läxor bör du undvika privata ärenden så mycket som möjligt. Detta gäller allt från att kontrollera dina privata e-postmeddelanden, att surfa på nätet, online shopping, sociala medier etc. Anledningen till detta är att alla dessa saker potentiellt kan utgöra en säkerhetsrisk, så det är bäst att separera arbete och privat på en arbetsdator.
Meget godt indlæg:)