Hur desinficerar du datorn ordentligt

Hur desinficerar du datorn ordentligt

Hur desinficerar du datorn ordentligt 1920 1440 GladTeknik A/S

Under denna krisstid, när Coronaviruset brusar över större delen av världen, är god hygien viktigare än någonsin. Det gäller faktiskt även våra datorer, telefoner och andra saker vi rör vid. Detta beror på att virus kan överleva länge på till exempel din dator, vilket innebär en infektionsrisk. Idag berättar vi hur du desinficerar din dator ordentligt utan att skada den.

Hur länge kan virus överleva på en dator?

Virus överlever längre utanför kroppen än vad många tror. Livslängden beror på ytan på vilken den ligger. Det finns något delade åsikter om det exakta antalet, men den vanliga informationen är att virus som Coronavirus kan överleva på rostfritt stål och plastytor i upp till tre dagar. Vissa tänker lite längre, särskilt med stål och annan metall.
Titta på din dator. Vilka material är den gjord av? De flesta är gjorda av mycket metall och plast. Och när desinficerade du den senast eller rengjorde den senast?

Hur desinficerar du din dator?

När du desinficerar din dator så att virus och bakterier dör är det viktigt att du gör det korrekt så att du inte skadar den. De olika komponenterna kan ha olika rengöringskrav, så var försiktig. Vi rekommenderar att du kontrollerar om tillverkaren har en rengöringsguide som du bör följa. Om inte, rekommenderar vi att du gör följande:

 • Stäng av datorn helt och ta bort strömkällor och kablar
 • Använd en mjuk, luddfri trasa. Grova dukar, handdukar, pappershanddukar och liknande kan göra repor. Vi rekommenderar en mikrofiberduk eller rengöringsservetter (utan hårda rengöringsmedel) för uppgiften
 • Om du använder rengöringsservetter, var uppmärksam på om de dödar både bakterier och virus
 • Se till att du har en trasa att fukta med och en att torka med
 • Var försiktig när du rengör din dator
 • Använd aldrig en dammsugare för att rengöra din dator
 • Om du rengör skärmen, var försiktig så att du inte trycker på den för hårt
 • Låt inte fukt tränga in i datorn
 • Använd aldrig blekmedel, slipmedel, aerosolspray eller liknande hårda rengöringsmedel
 • Spraya inte tvättmedel direkt på datorn. Spraya istället i din trasa
 • För att desinficera måste du använda något annat än en fuktig trasa. Du kan använda antibakteriella desinfektionsdukar (se på förpackningen om duken dödar både bakterier och virus), men kom ihåg att använda den mycket noggrant på t.ex. skärmen, tangentbordet och andra yttre ytor. Använd den inte på tyg eller läderytor, t.ex. ett lock
 • Du kan använda skärmrengörare, men spray inte direkt på skärmen och snarare för lite än för mycket
 • Slå inte på datorn igen förrän du är säker på att den är helt torr.

Speciellt för Mac: Vissa Mac-modeller har en så kallad beläggningsproblem på skärmarna, som kan visas efter några års användning eller provoceras i samband med rengöring. Det är bl.a. därför måste du vara super försiktig. Beläggningsproblem kan lösas genom att ta bort beläggningen, men det är naturligtvis bäst att undvika.

Hur desinficerar du tangentbordet och musen?

Använd samma rekommendationer som beskrivs ovan. För att komma in mellan de enskilda tangenterna på tangentbordet kan du använda en bomullspinne, en supermjuk borste, tandborste eller liknande. Kom ihåg att vara försiktig så att vätska inte kommer in i datorn. Om det händer bör du göra det behandla datorn som vätskeskadad och söka hjälp från en specialist.

Hur desinficerar du din mobiltelefon?

De flesta mobiltelefoner tål att desinficeras med desinfektionsmedel. Speciellt om det finns rustningsglas på. Men igen, du bör vara försiktig. Tidigare tillät Apple inte rengöring av iPhones med rengöringsservetter, men de har ändrat sin inställning till det.
I princip tål mobiltelefoner mer grundlig rengöring än datorskärmar, eftersom de är utformade för att beröras och pressas hela tiden.