Min Mac startar inte efter uppdatering till Big Sur

Min Mac startar inte efter uppdatering till Big Sur

Min Mac startar inte efter uppdatering till Big Sur 1920 1271 GladTeknik A/S

Apple-användare är de bästa på marknaden för att uppdatera till den senaste versionen av operativsystemen för både Mac och iOS-enheter. Detta kan bero på att en kombination av Apple påminner dem många gånger tills de gör det, och att många intressanta förändringar ofta kommer med uppdateringar. Just nu är det MacOS Big Sur som rullar in över allas datorer och många har redan uppdaterat till den nya versionen, men det finns också Mac-användare som får problem när de uppdateras. Så vad kan man göra åt det?

MacOS Big Sur

Apples operativsystem för datorer kallas MacOS. Dessutom har varje version ett namn. Vilket namn som har använts har förändrats över tiden, i många år använde de djurnamn som Tiger, Lion, Leopard och Snow Leopard. Numera använder Apple namn på olika vackra platser i Kalifornien, vilket är området Apple själv kommer från. Den senaste versionen heter MacOS Big Sur och har gått länge sedan Apple vid ett digitalt utvecklarevenemang i sommar tillkännagav det så att alla programmerare kunde göra sina appar redo för den nya versionen.

Big Sur gjordes tillgängligt här i november och medför kort sagt många förbättringar och förändringar. Dessa inkluderar ett antal designändringar, en mer konsekvent användarupplevelse på Mac, iPad och iPhone, en ny och optimerad version av Safari-webbläsaren, nya funktioner, ökad säkerhet och internetskydd och mycket mer. Så många bra saker.

MacOS Big Sur stöds på följande modeller:

 • 12-tums MacBook (2015 och senare)
 • MacBook Air (2013 och senare)
 • MacBook Pro (slutet av 2013 och senare)
 • Mac mini (2014 och senare)
 • iMac (2014 och senare)
 • iMac Pro (alla modeller)
 • Mac Pro (2013 och senare)

Vissa upplever installationsproblem

Tyvärr upplever inte alla en problemfri uppdatering. Vissa användare, mestadels personer med äldre Mac-datorer, har problem med att installera Big Sur. Vi har tidigare skrivit att vissa användare har problem med sin Mac avtar efter uppdateringen till Big Sur, men det finns också personer som rapporterar att de inte kunde slutföra uppdateringen alls. Problemet uppstår särskilt i 2013 och 2014-versionerna av MacBook Pro 13 ″ och manifesterar sig eftersom uppdateringen inte är klar. Antingen stannar den längs vägen, går på en svart skärm eller är på annat sätt frusen. Som ett resultat kommer dessa användare inte att kunna slå på sin Mac efter lanseringen av uppdateringen, vilket uppenbarligen är ett stort problem.

Om du upptäcker att din Mac inte startar efter att du har försökt uppdatera till Big Sur kan du försöka lösa den enligt följande:

 1. Håll ned Start-knappen på din Mac i minst 10 sekunder
 2. Koppla bort alla externa enheter från din Mac, inklusive mus, tangentbord, bildskärmar, SD-kort etc. Slå sedan på din Mac
 3. Om problemet kvarstår, försök att återställ SMC
 4. Om problemet kvarstår, försök att återställ NVRAM och PRAM.

Ska du uppdatera till Big Sur?

Om du har en äldre Mac rekommenderar vi att du väntar lite. Detta beror på att det ökar sannolikheten för att Apple kan publicera en anpassad version där de nämnda problemen inte förekommer. Om du har en nyare Mac bör det inte finnas några problem. Du bör dock se till att du har tillräckligt med ledigt utrymme på din Mac så att det inte finns några utrymme problem under uppdateringen.
Kom ihåg att om du behöver hjälp kan du boka en tid med en av våra tekniker som kan hjälpa dig genom uppdateringen.