MacBook-fläktbrus, vad gör jag?

MacBook-fläktbrus, vad gör jag?

MacBook-fläktbrus, vad gör jag? 1920 1280 GladTeknik A/S

En av de mer subtila sakerna som gör MacBooks så populära är att de är extremt tysta. De flesta Mac-datorer hörs aldrig när de slås på, vilket beror på att de är utformade för att hålla bullret nere. Buller som till stor del kan komma från fläkten. Så vad gör du när din MacBooks-fläkt faktiskt brusar? Det är vad vi kommer in i idag.

Varför är min MacBooks bullriga fläkt?

Anledningen till att en Mac-fläkt blåser är oftast att den antingen är på övertid, till exempel på grund av en särskilt krävande process eller applikation, eller för att den inte rengörs för damm och smuts inuti. I båda fallen måste fläkten arbeta extra hårt för att få ut den varma luften, vilket kan skapa buller.

Kontrollera Activity Monitor

Din Mac är utrustad med ett program som heter Activity Monitor, där du kan se vilka program och processer som använder mest resurser just nu. Det är värt att kolla in detta eftersom det kan vara så att din Mac har övertid på grund av ett enda program. Google Chrome, som annars är en utmärkt webbläsare, är till exempel känd för att använda mycket RAM och resurser. Andra tunga applikationer kan vara bildredigering, videoredigering, spel, komprimering och liknande.

Om du ser att en eller flera applikationer förbrukar alla resurser kan du överväga att stänga av dem eller ändra hur du använder dem (till exempel att inte ha så många flikar öppna samtidigt i Google Chrome).

Starta om eller stäng av datorn

Om du är den typen som sällan eller aldrig startar om din dator, rekommenderar vi att du gör det. Helst en gång i veckan som ett minimum. Det beror på att din Mac över tid behöver komma ihåg mer och mer när den bara är vikad eller somnat. En omstart ger det en kort paus från detta, så det börjar färskt – precis som när vi människor sover.

Låt en invändig rengöring göras

Alla datorer samlar damm och smuts över tiden. Den kommer in från de små öppningarna och det är inte alltid som fläkten kan få ut den. Vi rekommenderar att om din Mac är några år gammal, att du får en interiörstädning utförd av en specialist som oss en gång om året eller vartannat år beroende på modell. Vi rekommenderar gör inte att du rengör själv, eftersom det måste göras med professionell utrustning och procedurer för att undvika att skada datorn. Till exempel, dammsug aldrig en dator eftersom den kan kortsluta den.

En intern rengöring av Mac där damm och smuts tas bort kan både hjälpa till med buller från fläkten, men också göra din Mac snabbare, eftersom resurser frigörs som annars skulle användas av fläkten. Det är därför ofta en bra liten investering som gör att din Mac fungerar bättre och håller längre.