Original vs. original strömförsörjning för datorer

Original vs. original strömförsörjning för datorer

Original vs. original strömförsörjning för datorer 1920 1238 GladTeknik A/S

Alla datorer behöver ström för att fungera. Men det spelar ingen roll vilken strömförsörjning du köper. Om du har köpt en ny dator ingår naturligtvis en originalströmförsörjning. Men om den har slitit ut genom åren, trasig eller liknande, kan du behöva köpa en ny laddare. Och här kan det vara frestande att köpa en icke-original laddare eftersom det kan finnas lite pengar att spara. Vi rekommenderar dock starkt att du håller dig till originalladdarna av flera skäl. Precis som du upprepade gånger läser om icke-originella iPhone-laddare för några kronor som tänds medan människor sover eller inte är hemma, kan detsamma hända med en icke-originalladdare till din dator. Dessutom är det inte alltid möjligt att se den stora skillnaden mellan original- och icke-originaldatorns strömförsörjning via deras exteriör. De kan mycket väl se ut som legitima, men på insidan gör de extremt olämpliga. Det är en risk vi inte skulle rekommendera någon att ta oavsett besparingarna.

Fördelar med en original strömförsörjning till din dator

En original strömförsörjning för din PC, oavsett om det är en PC eller en Mac, ger dig en försäkran om att den är korrekt tillverkad. Med det menar vi att den produceras för att fungera bara med din dator och i den kvalitet som krävs. Det lönar sig faktiskt om du tittar på nackdelarna med en original strömförsörjning, så låt oss ta en titt på den.

Därför är en original strömförsörjning problematisk

Mindre kontroll och färre regler
Du måste vara försiktig med att klippa över en kam och det finns också stora skillnader på marknaden för icke-originella strömförsörjningar. Det är precis där problemet ligger. En del av dem produceras på ett oansvarigt sätt och kan komma från länder med färre regler än vi har inom EU.

Kan minska datorns livslängd eller bränna bort den
Ett annat problem är att icke-äkta strömförsörjningar kan förkorta datorns livslängd. Till exempel om den skickar fel ström till din dator, antingen för mycket eller för lite. Det finns flera kända fall där billiga icke-originella laddare för MacBooks har varit förutom säkerhetsfunktionerna som annars är inbyggda i originalladdarna. Detta innebär att de icke-originella laddarna i de nämnda fallen skickar full ström till datorn, medan de ursprungliga endast körs med en liten mängd ström tills den vet att kontakten är ordentligt isatt. Det har många potentiella faror för användarna och deras dator och orsakar också, att själva kontakten kan slå gnistor när den sätts in i datorn. Och inte minst riskerar användarna att bränna sina bärbara datorer tillsammans.

Innehåller mycket färre delar
Du kanske tänker ”och så vad?” Men det faktum att falska dataladdare ofta innehåller mycket färre delar än de ursprungliga skapar många problem. Till exempel visar vissa undersökningar att de falska dataladdarna har en mycket mindre stabil strömförsörjning till datorn med sämre ström.
Det ses också ofta att de rekommenderade säkerhetsavstånden till de inre delarna inte följs, vilket utgör en betydande risk.

Du riskerar därför följande:

  • Att din dator brinner
  • Att du tappar dina filer
  • Att datorns livslängd minskas avsevärt
  • Att du stressar din dator med instabil kraft
  • Att laddaren är i eld
  • Att du ska ut och köpa en helt ny dator

Tvivlar du på om du har en original strömförsörjning?

Om du är osäker på om du har en original- eller en ooriginell strömförsörjning, hjälper vi dig gärna med att undersöka. Skicka bara en av våra workshops enligt överenskommelse. Om vi upptäcker att du har en ooriginell strömförsörjning eller om det finns problem med den du har, kommer vi naturligtvis att se till att beställa ett hem åt dig.