Så här raderar du säkert data på hårddisken

Så här raderar du säkert data på hårddisken

Så här raderar du säkert data på hårddisken 1920 1280 GladTeknik A/S

Här skall du vara uppmärksam

Om du har bytt hårddisk i din dator – eller helt enkelt köpt en ny dator – bör du överväga att radera all data på den gamla hårddisken. Om du säljer den gamla hårddisken (eventuellt med tillhörande dator) vill du förmodligen inte att dina data och filer ska gå vidare till den nya ägaren.

Om du slänger bort hårddisken vet du inte om någon kommer och tar den i hopp om att kunna använda eller sälja den. Därför är det viktigt att radera hårddisken på rätt och säkert sätt innan den överlämnas. Men hur gör du det?

 

Det räcker inte att radera filer och tömma papperskorgen

Vissa tror att det är tillräckligt att radera filerna på datorn och sedan tömma papperskorgen. Borta ur sikte, borta ur sinnet. Men det räcker inte, för även raderade filer kan återställas med rätt utrustning och kompetens. Även om du har raderat data kan de i många fall återställas. Därför måste du radera data på rätt sätt.

Metoden beror på vilken typ av hårddisk du har. Till exempel, om du har en Hard Disk Drive (HDD), har den en roterande skiva. Denna skiva måste skrivas över med ny data flera gånger innan data är faktiskt borta.

Om du har en dator med Windows, kan du överväga att använda programmet “Eraser”. Det är ett program som raderar all data på din hårddisk genom att skriva över den så att data inte kan återställas. Programmet är gratis och rekommenderas på flera håll.

 

Radera data på en Solid State Drive (SSD)

Till skillnad från mekaniska HDD är SSD mer motståndskraftiga. De fungerar annorlunda och kan internt flytta runt data. Det innebär att permanent radering är mer komplicerad.

Metoden att skriva över hela hårddisken med ny data fungerar inte lika bra här, eftersom du faktiskt inte kan veta om enheten har flyttat data runt samtidigt. Om du ändå använder denna metod bör du göra det flera gånger för att öka sannolikheten för att data är helt överskrivna.

Det mest säkra sättet att permanent radera data på en SSD är att förstöra den.

 

Om du vill förstöra hårddisken

Om du har kommit fram till att du vill förstöra disken för att säkerställa att den inte kan återställas, finns det flera olika metoder. Det är naturligtvis viktigt att du sedan gör dig av med det elektroniska avfallet på rätt sätt enligt lagstiftningen.

Ett praktiskt och effektivt sätt att förstöra en hårddisk är att använda en hammare.

    • Om det är en HDD (med roterande skiva), se till att förstöra själva disken. Du kan behöva använda en skruvmejsel för att öppna disken.
    • Om det är en SSD du vill förstöra, bör du inuti själva disken hitta de små chippen där data lagras och se till att förstöra dem. Slå eventuellt ner spikar genom dem alla så att du är säker på att de går sönder.

I samarbete med Samvirke har vår specialist på att återställa data Jens Tingleff gjort en kort video som visar hur du förstör de två typerna av hårddiskar på ett säkert sätt.