12 kortkommandon för Mac som gör din dag enklare

12 kortkommandon för Mac som gör din dag enklare

12 kortkommandon för Mac som gör din dag enklare 1920 1280 GladTeknik A/S

Om du, som de flesta andra, alltid har flera flikar öppna i din webbläsare kan du dra nytta av genvägen för att växla mellan dessa, snarare än att använda musen för samma sak. I Safari-webbläsaren är genvägen CTRL + -fliken (ctrl + ⇥.) I Chrome-webbläsaren är genvägen CMD + alt + pil (⌘ + ⎇ + → / ←).

2. Skärmdump av hela eller delar av skärmen

En skärmdump eller skärmdump är en bild på din datorskärm. Det kan vara praktiskt i många fall. På en Mac kan du helt ta en sådan bild av hela eller bara en del av skärmen utan applikationer från tredje part. Bilden sparas på skrivbordet om du inte har ställt in din Mac för att spara den någon annanstans. Om du vill ta en skärmdump av hela skärmen trycker du på CMD + Shift + 3 (⌘ + ⇧ + 3). Om du bara vill ta en bild av delar av skärmen trycker du på CMD + Skift + 4 (⌘ + ⇧ + 4) och sedan har du möjlighet att välja vilken del av skärmen du vill ta en bild av.

3. Snabbsökning på din Mac

För att öppna Spotlight-sökrutan på din Mac, tryck bara på CMD + mellanslag. I det här fältet kan du söka bland dina filer.

4. Öppna en ny flik i webbläsaren

När du sitter i din webbläsare, t.ex. Safari, Chrome eller Firefox kan du öppna en ny flik genom att helt enkelt trycka på CMD + T.

5. Växla mellan nästa eller föregående skrivfält

När du fyller i ett formulär eller andra skrivfält kan det kännas besvärligt att använda musen för att växla mellan fälten. Därför kan du använda Tab-knappen (⇥) för att enkelt växla till nästa skrivfält. Om du behöver gå till föregående skrivfält kan du trycka på Skift + Tab (⇧ + ⇥).

6. Skriv ut eller spara

Om du behöver skriva ut ett dokument kan du använda snabbtangenten CMD + P (⌘ + P). Om du däremot behöver spara ett dokument kan du trycka på CMD + S (⌘ + S).

7. Radera framåt

När du går från att vara PC-användare till en Mac-användare är en av de saker som många ofta saknar att kunna ta bort framåt (från vänster till höger). Det finns ingen separat knapp för detta på Mac, men det finns en genväg för samma som Fn + Backspace (Fn + ⌫).

Ångra åtgärden

Om du i en applikation, i ett skrivfält eller annan applikation ångrar en åtgärd kan du använda snabbtangenten CMD + Z (⌘ + Z). Om du å andra sidan ångrar din ånger kan du gå motsatt väg genom att trycka på CMD + Shift + Z (⌘ + ⇧ + Z).

9. Sök på en sida eller ett dokument

Om du behöver söka på en sida eller ett dokument är genvägsknappen CMD + F (⌘ + F) din hjälpande hand. Genvägen aktiverar sökfunktionen och du behöver inte leta efter den med ett musklick.

10. Stäng fliken i webbläsaren

Du kan stänga en flik i webbläsaren genom att klicka på CMD + W (⌘ + W). Om du vill stänga hela programmet kan du använda CMD + Q (⌘ + Q).

11. Kopiera och klistra in

När du kopierar och klistrar in text är det enklaste sättet att göra detta på en Mac att använda kortkommandot CMD + C (⌘ + C) för att kopiera och CMD + V (⌘ + V) för att klistra in.

12. Radera en fil

Om du till exempel vill ta bort en fil i Finder markerar du den och trycker på CMD + Backspace (CMD + ⌫).

Bonustips: Gör dina egna genvägar

Om du utför en åtgärd regelbundet kan det vara relevant för dig att skapa din egen kortkommando för detta. Du kan göra detta genom att klicka på Apple-menyn> Systeminställningar> Genvägar.

Behöver du hjälp eller är en reparera din Mac, är du alltid välkommen att kontakta våra skickliga tekniker.