Du måste vara försiktig med den här nya typen av internetbedrägerier

Du måste vara försiktig med den här nya typen av internetbedrägerier

Du måste vara försiktig med den här nya typen av internetbedrägerier 1920 1280 GladTeknik A/S

Nästan så länge datorer och internet har funnits, lika länge har det varit skuggiga bedragare som försökt utnyttja alla möjligheter att bluffa vanliga människor. Målet idag är ofta utpressning, vilket ofta ses i form av e-postmeddelanden som säger att ens dator och webbkamera har hackats. Detta är sällan sant, men många faller in och därför har det blivit lukrativt. Bara bluff med webbkamerahackning kan man delvis skydda mot att använda en webbkameraomslag.

En annan form av internetbedrägeri som är relativt ny händer med webbläsaraviseringar. Säkerhetsföretaget Kaspersky uppskattar att det bara i år har skett en ökning med skrämmande 69 procent. Men vad är webbläsarmeddelanden, hur fungerar det och vad kan du göra?

När du besöker webbplatser kanske du märker att vissa webbplatser frågar dig om de automatiskt kan skicka meddelanden via din webbläsare (Chrome, Firefox, Safari, Edge eller liknande). Detta används effektivt av företag för att skicka meddelanden direkt till intresserade kunder, till exempel med nyheter, erbjudanden eller liknande. Med andra ord helt legitima syften. Dessa meddelanden visas på din datorskärm utan att du behöver öppna din e-postkorg. Denna praktiska och omedelbart oskyldiga funktionalitet har dock fått en skuggig sida, just den bluff som den också utnyttjas för.

Så här fungerar webbläsaraviseringsbedrägerier

När du blir tillfrågad om ett företags webbplats kan skicka meddelanden till dig på detta sätt kan du ibland, utan att veta det, ha omdirigerats till en annan webbplats. I ett sådant fall kommer det att vara webbplatsen du omdirigeras till som får skicka meddelanden till dig. Detta kan ofta vara svårt att upptäcka och kommer därför att visas som en avsändare du litar på, t.ex. webbshoppen du ursprungligen handlade på. Dessa meddelanden har således blivit en direkt åtkomst till dig, där skumma människor kan skicka information och osäkra länkar till ytterligare bedrägerier.

Även om det kan finnas ett hot är det viktigt att nämna att inte alla webbläsaraviseringar används för bedrägeri. Men eftersom det är en ny typ av bluff är det viktigt att vara medveten om hotet. Precis som att vara uppmärksam på länkar och bilagor i e-postmeddelanden från avsändare som du inte känner till eller kan bekräfta.

Om du är osäker

Om du misstänker att du har blivit utsatt för internetbedrägerier eller bara vill ha en säkerhetskontroll kan du gärna göra det kontakta oss. Vi kan hjälpa dig att kolla igenom din dator, ge råd om hur du bättre kan skydda den och därmed ge dig tillbaka säkerheten.