Hur uppgraderar jag till Windows 10?

Hur uppgraderar jag till Windows 10?

Hur uppgraderar jag till Windows 10? 2560 1711 GladTeknik A/S

Microsoft Windows är helt klart det mest använda operativsystemet för datorer i världen. Det är dock annorlunda vilken version av Windows-personer som har installerat. Den nuvarande versionen av Windows 10. Om du har en äldre version av Windows installerad, till exempel XP, Vista eller 7, bör du uppgradera till Windows 10. Detta beror på att Windows 10 är den version som stöds och underhålls av Microsoft, och det på grund av underhåll har färre säkerhetshål. För några år sedan slutade Microsoft helt stödja och underhålla Windows XP, vilket utgör en säkerhetsrisk – ändå kör de flesta bankomater fortfarande den här versionen. Microsoft slutar också snart att stödja Windows 7. Därför kommer vi i dag att berätta hur du uppgraderar till Windows 10, om du inte redan har den versionen.

Hur man kontrollerar vilken version av Windows du har

Först och främst bör du kontrollera vilken version av Windows du har nu. Metoden för att kontrollera den kan variera beroende på vilken version du har – men prova metoden nedan. Om du är osäker rekommenderar vi att du kontaktar oss så att vi kan hjälpa dig. Vi kommer också att kunna hjälpa dig med uppgraderingen av Windows. I vissa fall visas det på startskärmen vilken version av Windows din dator kör (när du startar den). I andra fall gör du följande:

  • Tryck på Windows- eller Start-ikonen i det nedre vänstra hörnet
  • Högerklicka på ‘Dator’ eller ‘Den här datorn’ beroende på vad som är skrivet
  • Tryck på Egenskaper
Tjekke Windows version

Foto: Microsoft

Så här uppgraderar du gratis till Windows 10

Om din dator idag kör Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1 kommer du enligt Microsofts webbplats kunna uppgradera gratis till Windows 10. Detta är ett erbjudande de kör med under perioder, så kolla deras webbplats för den aktuella statusen för alternativet. Alternativt bör Windows 10 köpas för några hundra dollar.

Det är en förutsättning för gratis uppgradering till Windows 10 att du har en giltig produktnyckel för en av ovanstående versioner av Windows. Detta visas ofta på en klistermärke under datorn. Om du inte hittar din produktnyckel, finns det verktyg du kan hitta den med, kontakta oss om det är relevant, så hjälper vi dig med den.

För att börja själva uppgraderingen, ladda ner Microsoft Verktyg för skapande av media.

Kom ihåg att säkerhetskopiera!

Det är mycket viktigt att du kommer ihåg att säkerhetskopiera hela din dator. En uppgradering av operativsystemet sker vanligtvis utan problem, men vi rekommenderar alltid att du har en fullständig säkerhetskopia för att falla tillbaka om olyckan är ute. Om du behöver hjälp är du alltid välkommen till kontakta oss – då hanterar vi allt åt dig.