8 tips för att göra din dator snabbare

8 tips för att göra din dator snabbare

8 tips för att göra din dator snabbare 1920 1280 GladTeknik A/S

One’s PC är ett utmärkt verktyg för både arbete och fritid. Under åren blir dock alla datorer långsammare och långsammare. Så småningom så mycket att det är uppenbart att många väljer att köpa nytt. Men det är faktiskt inte alltid nödvändigt. Ofta kan du göra ett antal saker för att optimera det, vilket vanligtvis är mycket billigare än att köpa en helt ny dator. Vi tittar på det idag.

1. Kör ett rengöringsprogram på din dator

En dator med Windows-operativsystem innehåller otänkbara mängder data och filer. Många av dessa är dolda filer och data som ligger i bakgrunden. Med tiden kan detta stapla upp och slösa din dator i onödan. Lyckligtvis är det relativt enkelt att städa upp. Det finns flera verktyg du kan använda för att rensa din dator från dessa filer. En av dem är CCleaner som kan laddas ner gratis och fungerar nästan med ett enda klick.

2. Ta bort filer från skrivbordet

Många väljer att spara många filer på skrivbordet eftersom de är lätta att hitta där. Det är dock inte särskilt bekvämt eftersom det saktar ner din dator. Detta beror på att de saker som finns på skrivbordet måste laddas och visas av datorn, medan om de lagras i en mapp (t.ex. Dokument), kommer detta bara att hända när mappen öppnas. Så en bra rengöring på skrivbordet kan också hjälpa.

Avinstallera oanvända program

Windows är ett riktigt bra operativsystem, men är också känt för massor av så kallade bloatware. Det här är program som är installerade på din dator redan vid köpet, men som inte nödvändigtvis behöver användas. Det här är ofta program som företag har köpt för måste installeras. Det kan vara spel, dokumentprogram och allt annat. Granska sedan din programlista och avinstallera de program du vet att du inte ska använda.

4. Låt en intern rengöring göras

Alla datorer samlar mycket damm och smuts över tiden. Detta beror på kylningen som blåser luft in i datorn för att kyla den, vilket i processen också absorberar andra saker. Damm, smuts, djurhår etc. Inte allt kommer ut igen och efter några år finns det så mycket att datorn måste arbeta hårdare och hårdare för att kylfunktionen ska fungera, vilket innebär mindre datorkraft för andra saker (alltså en långsammare dator). Ett intern rengöring av din dator är därför bra att ha gjort en gång varje år eller åtminstone vartannat år. Använd dock aldrig en dammsugare på din dator eftersom den kan skada den. Istället ska du lämna in det på en datorverkstad med rätt utrustning, precis som vi har i GladTeknik.

5. Byt ut batteriet

Om du har en bärbar dator och den har avtagit efter några år är batteriet antagligen en av anledningarna. Batterier håller inte för evigt och blir med tiden sämre när de håller på strömmen och fungerar optimalt. Ett batteribyte kan ge din bärbara dator ett helt nytt liv och göra den märkbart snabbare.

6. Byt ut hårddisken mot SSD

Om du byter dator kan den ha en hårddisk. HDD är en mekanisk hårddisk med en disk som fysiskt roterar och har ett läsarhuvud. Numera använda med så kallade SSD-hårddiskar, som är digitala, mindre exponerade och fungerar mycket snabbare. En sådan förändring kan göra stor skillnad. Vi rekommenderar att du låter en datortekniker göra ändringen så att du kan flytta dina filer till den nya hårddisken och veta att allt är ordentligt gjort. I GladTeknik kan vi också vägleda dig till vilken SSD-hårddisk vi rekommenderar.

7. Defragmentering

Om du har en hårddisk och inte vill byta ut den bör du överväga att köra en defragmentering. Det är inte något du kan göra på SSD-hårddiskar, men på en hårddisk kan det göra skillnad. Kort sagt, defragmentering är en typ av hårddiskrensning som samlar in data så att din dator inte behöver spendera så mycket ansträngning och tid på att leta efter dem.

8. Överväg att byta prestanda i Windows

I Windows kan du öka hastigheten genom att ändra batterihanteringen från ‘Optimal’ till ‘Hög prestanda’. Observera dock att detta slits mer på batteriet, så vi rekommenderar att du börjar med de andra förslagen först och ser om det ger dig en tillfredsställande optimering av din dator.

Behöver du hjälp med en snabbare dator?

Det är ofta en bra idé att ha en specialist som ansvarar för optimeringen. Vi hjälper kunder varje dag PC-reparation, inklusive att optimera sina datorer för att få ut mer av dem. I vår felsökning kan vi snabbt identifiera var vi ska sätta in och om det finns något att hämta. Kom ihåg att vi erbjuder gratis grundläggande felsökning vid inlämning på vår verkstad i Köpenhamn.