Därför är kabelhantering viktig för din stationära dator

Därför är kabelhantering viktig för din stationära dator

Därför är kabelhantering viktig för din stationära dator 560 420 GladTeknik A/S

Om du någonsin har monterat en stationär dator själv eller bara har öppnat en, vet du förmodligen att den innehåller ett antal komponenter och inte minst kablar. En ibland förbisedd faktor är god kabelförvaring.

Det är viktigt att ha fokus på detta eftersom det inte spelar någon roll hur du placerar datorns hårdvara och hur du kopplar dem med kablar. I dagens blogginlägg förklarar vi varför det är viktigt och hur du kan göra det.

God kabelförvaring av PC är viktigt

När du investerar i en stationär dator är det oftast en dator du vill ha fungerar så bra som möjligt och så länge som möjligt. Det absolut viktigaste elementet är naturligtvis den hårdvara som finns i datorn, som självklart måste kunna klara det arbete som datorn ska användas för. Det gäller oavsett om den är byggd för spel, specialiserat arbete eller ska fungera som en vanlig familjedator.

En annan viktig sak är kabelförvaringen, vilket ofta är något som många missar om de monterar sin egen stationära dator. Numera är de flesta tillverkare också noga med god kabelförvaring, vilket är bra, men om du har en stationär dator som inte fungerar optimalt kan det vara värt att undersöka om den har monterats på ett ändamålsenligt sätt. Förutom prestanda och livslängd ger god kabelförvaring naturligtvis också ett renare utseende, vilket särskilt syns om du har ett glasbaserat hölje.

God kabelförvaring kan förbättra kylningen

Som du kanske vet blir datorer varma när de är påslagna. Temperaturen varierar och är naturligtvis högst när datorn arbetar i hög belastning, till exempel vid spel eller andra krävande uppgifter. Men datorer får inte bli för varma, eftersom det både kan skada komponenterna (vid extrema temperaturer) och kan innebära att datorn själv väljer att minska prestandan. Med andra ord: effektiv kylning säkerställer en effektiv dator.

Kylningen beror på flera faktorer. Allt från storlek och placering av höljen till rummets temperatur och luftflöde, men också typ, storlek och placering av komponenterna. Vissa grafikkort är till exempel mycket stora, särskilt de dyrare modellerna, och de kan producera mycket värme, så det är viktigt att datorn kan bli av med denna värme så effektivt som möjligt.

Ofta innehåller en stationär dator flera fläktar som antingen suger in kall luft i höljet eller skjuter ut varm luft. Om datorn har kablar som tar upp onödig plats i höljet kan det hindra luftflödet och därmed göra kylningen mindre effektiv.

Det kan vara så att de kablar som följde med strömförsörjningen är grenkablar som i änden delar sig i två. Om båda kontakterna i änden inte används kommer det ena att hänga fritt i höljet och ta upp plats samt eventuellt hindra luftflödet. Därför kan det vara värt att använda kablar som passar just dina komponenter för att undvika detta.

Ju kortare kablar desto bättre

När det kommer till kablar är vi vana vid att kunna beställa den längd vi behöver. Det är praktiskt. Om kabeln är för lång är den mindre effektiv. Det beror på att data som skickas fram och tillbaka i kabeln måste “resa” längre och kan potentiellt utsättas för mer störningar än en kortare kabel.

Självklart gäller detta inte alla kablar, och om vi använder kablar av hög kvalitet kan detta kanske inte vara ett problem. I princip bör kablarna dock vara så korta som möjligt. Med andra ord: kablarna måste ha rätt längd!

Det finns ingen anledning att ha en 1,5 meter lång kabel som tar upp plats i ett kompakt hölje om en kortare kabel kan klara uppgiften. Samma sak gäller placeringen av komponenterna. Moderkortet och strömförsörjningen har vanligtvis bara en möjlighet till placering, men komponenter som grafikkort och hårddiskar kan placeras på flera ställen i många moderkort och höljen, och då är det lämpligt att välja den mest effektiva konfigurationen – både för att använda så korta kablar som möjligt och för att säkerställa bästa möjliga kylning.

Använd rätt kablar

En mycket viktig faktor, som för många kan vara lite komplicerad att förstå, är vilka kablar som ska användas. Det handlar inte bara om längd utan till stor del också om kvalitet och typ.

Vissa komponenter kan strömförsörjas på olika sätt, till exempel via SATA, Molex och PCIe. Vilken strömkabel ska man välja? Även om det finns flera alternativ och du har en av de möjliga kablar i skrivbordslådan är det inte säkert att den är rätt. De olika kablarna har olika begränsningar för hur mycket ström de kan transportera, så om du kopplar en komponent som drar 100 watt till en kabel som maximalt klarar 54 watt, riskerar du att kabeln smälter.

Ett annat exempel är nätverkskablar som också har olika begränsningar för hur mycket bandbredd de kan hantera. Om du har fiberanslutning men inte upplever fiberanslutningens hastigheter kan det vara så att du använder en kabel som inte kan hantera tillräcklig bandbredd eller som inte är tillräckligt isolerad.

Förutom att använda rätt kablar är det också viktigt att använda kablar av tillräckligt hög kvalitet. Det är lätt att köpa billiga kablar på nätet, men oftast får du vad du betalar för, och det lönar sig sällan att riskera sin dator eller sitt hem för att spara några kronor på en kabel. Satsa på kvalitet och använd de kablar som passar dina behov.

God kabelförvaring ger dig bättre överblick

Många personer med stationära datorer väljer någon gång att uppgradera en eller flera komponenter. Det kan vara en kraftigare strömförsörjning, ett bättre grafikkort, en ny – eller extra – hårddisk eller något annat. I en sådan situation är det naturligtvis fördelaktigt att redan ha god kabelförvaring. God kabelförvaring ger dig en bättre överblick över hur de olika komponenterna är anslutna, och på det sättet kan du enklare göra de önskade uppgraderingarna.

Det gäller inte bara datorer

En god överblick genom optimerad kabelförvaring gäller inte bara stationära datorer utan även nätverkskonfigurationer till exempel.

Denna kund hade en oorganiserad nätverksbyrå och nätverksswitch. Med vår hjälp ordnades kabelförvaringen, vilket både säkerställde drift och gav en mycket bättre överblick än tidigare.

God kabelstyring

Så här får du bättre kabelförvaring i din PC

När du bestämmer dig för att få ordning på kablarna i din stationära dator bör du först och främst se till att du har rätt utrustning och rätt arbetsmiljö. Med arbetsmiljö menar vi att du bör se till att arbeta i en antistatisk miljö för att undvika att kortsluta din dator.

Hos GladTeknik är vårt verkstad och våra arbetsstationer inredda som en antistatisk miljö av samma anledning, men hemma eller på ett vanligt kontor kan det vara svårt att bedöma om man inte är tekniker.

Ett sådant arbete kräver inte så mycket utrustning. I vissa fall kan en skruvmejsel behövas, men i övrigt är det främst plastremsor i olika längder som du behöver ha till hands. Dessa plastremsor används för att samla och binda upp kablar till hålen i höljet för att säkerställa en optimerad kabelförvaring och för att undvika att de hänger löst inne i datorn.

Att binda upp kablar i grupper är det sista steget i uppdraget eftersom du först måste ha ordning på de andra sakerna, inklusive se till att du använder rätt kablar i lämpliga längder och att du har placerat komponenterna så ändamålsenligt som möjligt.

Låt oss hjälpa till

Hos GladTeknik kan vi optimera kabelförvaringen i din stationära dator. Våra skickliga tekniker tar gärna en titt på din dator och ser vad som kan göras och eventuellt om det finns annat som kan optimeras.

Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och lämna in din dator, så tar vi en titt på den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias