Visar ditt grafikkort felkod 43? Så här löser du det.

Visar ditt grafikkort felkod 43? Så här löser du det.

Visar ditt grafikkort felkod 43? Så här löser du det. 560 420 GladTeknik A/S

Grafikkortet är en viktig komponent i din dator oavsett vad du använder den till. Om du spelar eller gör andra saker som belastar grafikkortet mycket är det viktigt att det fungerar optimalt. Ett problem som kan uppstå är felkod 43.

Vad betyder detta fel och hur löser man det? Det kommer vi att titta på i dagens blogginlägg.

Felkod 43 i enhetshantering

I Windows kan du i enhetshantering få en översikt över de flesta komponenterna i din dator, inklusive det installerade grafikkortet. Översikten i enhetshantering visar också om det finns något fel med en eller flera komponenter, vilket visas med en liten felikon. Om du dubbelklickar på komponenten kan du läsa vilken felkod det rör sig om. I detta inlägg fokuserar vi på felkod 43, som är ett fel som kan uppstå med grafikkortet.

Felkod 43 kan bero på flera saker, men oftast är det ett problem med drivrutinen. Drivrutinen är den programvara som hjälper Windows att fungera med den hårdvara du har installerad i datorn. Om drivrutinen av någon anledning inte fungerar korrekt kan det uppstå problem med din hårdvara, som instabilitet eller att den inte fungerar alls. Lösningen är alltså att få drivrutinen att fungera igen.

Så här löser du felkod 43

Som nämnt kan felkod 43 bero på olika saker. Vilken lösning som är rätt kommer att variera från fall till fall. Nedan har vi listat några möjliga lösningar du kan prova.

Om de inte löser problemet: bara skapa en supportbegäran här på vår hemsida och lämna in din dator, så tittar vi på den.

Kontrollera lösa anslutningar

Det är självklart att grafikkortet – och andra komponenter för den delen – måste vara monterade korrekt för att fungera. Kontrollera därför alltid att grafikkortet är korrekt monterat i datorn (ta eventuellt ut det och montera det igen) och kontrollera också att kablarna är korrekt anslutna.

Ta bort grafikkortet från enhetshantering

Ibland kan problemet lösas genom att ta bort grafikkortet från enhetshanteringen i Windows, starta om datorn och sedan aktivera det i enhetshanteringen igen. Om grafikkortet inte visas i listan kan du högerklicka och välja “Sök efter maskinvaruändringar”.

Installera rätt drivrutin

Det är avgörande att du har rätt drivrutin installerad för att grafikkortet ska fungera som det ska. Du kan hämta den aktuella drivrutinen på internet, vanligtvis från antingen Nvidia eller AMD. Ibland har Windows själv hämtat en drivrutin via Windows Update, men det är bäst att få drivrutinen från Nvidia eller AMD själva.

Installera om drivrutinen

Felkod 43 kan också uppstå även om drivrutinen redan är installerad. Det kan till exempel bero på att drivrutinen inte fungerar som den ska. Därför är en vanlig lösning på felkod 43 att installera om drivrutinen. För att göra detta måste du först ta bort den gamla drivrutinen helt, inklusive relaterade filer och inställningar. Starta sedan om datorn och installera om drivrutinen. Det kan vara en teknisk process att gå igenom, så i många fall är det enklast att lämna in datorn för reparation så att en erfaren tekniker kan göra det åt dig.

Ett bra program för att helt avinstallera grafikkortets drivrutin är Display Driver Uninstaller, som är utvecklat speciellt för detta ändamål. Programmet bör köras i Windows Safe Mode och du bör vara frånkopplad från internet. Det innebär att du måste starta datorn i Safe Mode och inaktivera Wi-Fi. Dra sedan ut Ethernet-kabeln ur kontakten.

När Display Driver Uninstaller har avinstallerat grafikkortets drivrutin måste den aktuella drivrutinen från antingen Nvidia eller AMD installeras på nytt – helst fortfarande utan att datorn har anslutning till internet, eftersom Windows annars kan installera något automatiskt i bakgrunden. När du är klar med hela processen bör inte grafikkortet längre visa felkod 43 i enhetshanteringen.

Behöver vi reparera din dator?

Hos GladTeknik är vi specialister på att reparera datorer. Vi kan hjälpa dig oavsett om du har problem med grafikkortet eller något annat. Vårt team av tekniker är redo att hjälpa dig på vår verkstad i Hvidovre.