Därför blir din dator långsammare med tiden

Därför blir din dator långsammare med tiden

Därför blir din dator långsammare med tiden 560 420 GladTeknik A/S

Oavsett om du använder din dator för arbete, onlineshopping, gaming, skolarbeten eller något annat är det viktigt att datorn fungerar tillräckligt snabbt. En långsam dator kan göra ditt arbete mindre effektivt, förstöra din spelupplevelse eller vara allmänt frustrerande.

Många vet – eller har själva upplevt – att deras dator blir långsammare över tid, men varför händer det? Det förklarar vi i dagens blogginlägg.

Många orsaker till en långsammare dator

Det finns många orsaker till att en dator med tiden blir långsammare. Ofta händer det efter några års användning, men det kan också hända tidigare. Vad som är den exakta orsaken varierar från dator till dator. Det kan också mycket väl finnas flera orsaker samtidigt. Den goda nyheten är att man oftast kan göra något åt det.

Den har inte varit avstängd eller startad på länge

Något som många glömmer är att ge sin dator en kort paus då och då. Även om datorer kan vara igång – eller som fallet är med bärbara datorer – klappas ihop och öppnas senare, mår alla datorer bra av att startas om eller stängas av helt då och då. Ofta kan en omstart göra din dator lite snabbare.

Det finns för lite ledigt utrymme på hårddisken

Hårddisken i din dator fungerar bäst om det finns tillräckligt med ledigt utrymme på den. Om den nästan är full kommer din dator oftast att fungera långsammare än normalt. Vi rekommenderar därför att du alltid har minst 20 GB ledigt utrymme på din hårddisk.

För att frigöra extra utrymme på hårddisken kan du radera filer som du inte längre behöver eller flytta dem till en annan enhet som en extern hårddisk eller spara dem i molnet. Dessutom kan du överväga att avinstallera program som du inte längre behöver eftersom de också tar upp utrymme på hårddisken.

Alternativt kan du uppgradera din hårddisk till en med mer utrymme. Det är något vi kan hjälpa dig med här på GladTeknik.

Det kör för många program i bakgrunden

Förutom de program som du själv aktivt har valt att öppna, finns det ofta också en mängd program som körs i bakgrunden. Dessa tar upp resurser i din dator och kan göra den långsammare. Så se till att endast köra de program som du behöver.

Om du använder Windows kan du i “Aktivitetsfältet” se vilka program och processer som körs. På Mac kan du se det i “Aktivitetsövervakning”.

Din dators hårdvara är sliten eller föråldrad

De tekniska kraven för datorer ökar med tiden, och om din dator har några år på nacken eller har använts flitigt kan det vara så att vissa delar i den är slitna eller föråldrade i förhållande till dagens krav.

Ett exempel är en HDD-hårddisk, som är den gamla typen. Den fungerar med hjälp av en mekanisk skiva som snurrar och där data läses och skrivs. Numera har de flesta datorer en SSD-hårddisk som fysiskt liknar insidan av en USB-sticka mer. Dessa fungerar mycket snabbare och är mindre känsliga för fysiska skador. Om din dator har en HDD finns det mycket hastighet att hämta genom att uppgradera till en SSD.

Andra exempel kan vara en processor eller ett grafikkort som inte klarar av det du behöver. Ibland kan det också vara nödvändigt att uppgradera dessa så att datorns hårdvara passar för det den ska användas till.

Ska vi göra din dator snabbare?

Om du drömmer om att få din dator snabbare kan vi hjälpa dig, oavsett om det gäller en bärbar eller stationär dator. Vårt team av kunniga och dedikerade tekniker är redo att optimera eller uppgradera din dator. Vi kan undersöka din dator och ta reda på vad som behövs för att ge den optimala användarupplevelsen och hastigheten igen.

Du behöver bara skapa ditt case här på vår hemsida och sedan lämna in din dator så tittar vi på den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias