Därför bör du inte använda WiFi-extenders

Därför bör du inte använda WiFi-extenders

Därför bör du inte använda WiFi-extenders 560 420 GladTeknik A/S

Flesta vill ha att deras trådlösa nätverk fungerar både snabbt och stabilt, oavsett om det är hemma eller på kontoret. Det kan dock vara en utmaning eftersom signalen från routern inte alltid når alla rum. Vissa väljer därför att köpa en så kallad WiFi-extender för att förlänga signalen från routern.

I dagens blogginlägg förklarar vi varför du inte bör använda en WiFi-extender och vad du istället bör göra.

Vad är en WiFi-extender?

WiFi-extenders, också kallade WiFi-förstärkare eller WiFi-repeaters, är vanligtvis en populär lösning för att förlänga räckvidden för det trådlösa nätverket hemma eller på kontoret. Mer specifikt är det en elektronisk enhet som vanligtvis placeras direkt i ett vägguttag och tar emot WiFi-signalen och skickar sedan ut samma signal (det trådlösa nätverket) från sin egen position – lite som om du hade en extra router också. Det är en enkel – och ofta billig – lösning för att öka räckvidden för det trådlösa nätverket.

Nackdelar med en WiFi-extender

Även om en WiFi-extender kan användas och som tidigare nämnts är en billig och enkel lösning för att förstärka signalen för det trådlösa nätverket, finns det några nackdelar som gör det till en mindre idealisk lösning än alternativet.

För det första är ditt trådlösa nätverk bara så starkt som din router tillåter det att vara. Om du har en router som är gammal eller har fått låna en billig router från din internetleverantör, kommer en WiFi-extender förmodligen inte att hjälpa mycket eftersom signalen den arbetar med inte är tillräckligt bra från början.

Det kan vara mer lönsamt att köpa en tillräckligt bra router, även om den kostar mer än de billigaste på marknaden. Samma sak gäller om du har uppgraderat till fiber eller annat internet med mycket höga hastigheter – här är det viktigt att du har en router som stödjer dessa hastigheter. Din gamla router som du köpte för tio år sedan kommer förmodligen inte att klara det, vilket ger ditt trådlösa nätverk en sämre grund.

Man kan sammanfatta det hela med att om ditt trådlösa nätverks utgångspunkt är dålig av någon anledning, kommer en WiFi-extender bara förstärka en dålig signal. Istället bör du lösa själva grundproblemet så att du får så mycket som möjligt ut av din internetanslutning.

En annan nackdel är att en WiFi-extender försöker förstärka signalen för det trådlösa nätverket genom att ta emot den trådlöst också. När den gör det får den inte heller full signalstyrka. Med andra ord förloras en del av signalen redan här.

Om det finns mer än en Ethernet-anslutning i ditt hem eller på kontoret, är det mycket mer lämpligt att installera ett nätverk av routrar som alla får sin signal via en kabelanslutning kopplad till dessa Ethernet-anslutningar. Detta kallas också ett mesh-nätverk, vilket helt enkelt innebär att flera individuella routrar agerar som en enda. Vissa routrar kan också fungera som ett mesh-nätverk enbart trådlöst, men om du har möjligheten till den kabelanslutna lösningen är det att föredra eftersom signalen de ska skicka ut är starkast på det sättet.

Ska vi optimera ditt trådlösa nätverk?

Att optimera ditt trådlösa nätverk kan vara en komplicerad process eftersom det finns olika typer av internetanslutningar (till exempel fiber, coax och koppar), flera routrar i olika modeller och prisklasser – och framför allt för att varje hem eller kontor är olika.

För att få ut mesta möjliga av ditt trådlösa nätverk måste lösningen anpassas till just din situation. Det är där våra specialister kan hjälpa dig. Vi har många års erfarenhet av att sätta upp och optimera trådlösa nätverk, både för privatpersoner och företag.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias