MacOS Monterey: Dessa funktioner stöds inte av din Intel Mac

MacOS Monterey: Dessa funktioner stöds inte av din Intel Mac

MacOS Monterey: Dessa funktioner stöds inte av din Intel Mac 560 420 GladTeknik A/S

Tillbaka i juli månad 2021 skrev vi om MacOS Monterey, som är Apples nästa version av deras operativsystem för Mac-datorer och som är schemalagd att släppas idag. Den nya versionen av operativsystemet innebär många nya funktioner. Om du har en Mac med Intel-baserad processor kommer du dock inte att kunna använda alla funktioner eftersom vissa bara stöds av de nyare Mac-datorerna med Apples egna Silicon-chip: M1, M1 Pro och M1 Max.

Mer detaljerade städer i kartor

I MacOS Monterey kommer kartapplikationen vara mer detaljerad i många områden, såsom terräng, träd, byggnader, vägar osv. i form av en 3D-visning. Kartan kommer också innehålla mer information om platserna. Om du har en Mac med en Intel-processor kommer denna uppgradering dock inte vara tillgänglig.

MacOS Moneterey: 3D kort visning

Interaktiv glob i kartor

En annan uppgradering i kartapplikationen är att den blir interaktiv i MacOS Monterey om din Mac har en av de nyare M1-chippen. I praktiken innebär detta att du kan interagera med globen genom att rotera den, zooma in på regioner och områden och därmed navigera till det du vill se. Tidigare såg du en platt karta när du hade zoomat ut tillräckligt. Nu är det istället en glob som ger en mer interaktiv användarupplevelse.

MacOS Monterey: Globus i kort

Porträttläge i FaceTime

I MacOS Monterey kan du använda porträttläge i FaceTime-videosamtal, där bakgrunden görs lite suddigare så att fokus ligger på dig själv. Denna funktion används också i andra videokonferensprogram som Zoom, men i FaceTime kräver det en Mac med Apples egen chip för att kunna aktiveras.

MacOS Monterey: FaceTime portræt mode

3D-bilder skapade med AR

MacOS Monterey introducerar en funktion som gör det möjligt att skapa realistiska 3D-bilder av objekt med hjälp av AR-teknologi (Augmented Reality). Normalt sett kräver detta specialutrustning och programvara, men det blir tillgängligt för alla med den nya versionen av MacOS om du har en av de nyare Mac-datorerna med Silicon-chippen eller en Intel-baserad Mac med minst 16 GB RAM och 4 GB VRAM. Funktionen fungerar genom att en serie bilder på ett objekt sys samman för att skapa en 3D-bild som du kan röra dig runt och se från olika sidor.

MacOS Monterey: 3D billeder lavet med AR

Behöver du hjälp med din Mac?

Hos GladTeknik kan våra skickliga Mac-specialister hjälpa dig med din Mac om du behöver det. Oavsett om du behöver reparera din Mac, hjälp med att flytta alla filer och dokument till en ny dator eller något annat, så finns vi här för att hjälpa dig. Du behöver bara skapa ett ärende på vår hemsida och sedan lämna in din dator så tar vi en titt på den.