Datorn startar men skärmen och tangentbordet startar inte

Datorn startar men skärmen och tangentbordet startar inte

Datorn startar men skärmen och tangentbordet startar inte 560 420 GladTeknik A/S

Ett problem som både kan vara frustrerande men också svårt att förstå är om din dator startar men skärmen och tangentbordet inte startar. Vad kan det bero på och vad kan man göra åt det? Det ger vi en idé om i det här blogginlägget.

Varför tänds inte min skärm och mitt tangentbord?

Om din dator startar men anslutna enheter som skärm och tangentbord inte startar kan det finnas flera orsaker. Orsaken varierar i olika fall och det kan mycket väl vara mer än en enda orsak, men vi har några idéer om vad du själv kan undersöka innan du låter reparera din dator.

Kontrollera att kablarna är korrekt anslutna

Först bör du kontrollera att kablarna är korrekt anslutna. Det gäller alla kablar. Det kan hända att vissa sitter i en anslutning som inte fungerar eller att de inte sitter korrekt. Kontrollera även om det finns damm och smuts i själva anslutningen eftersom det också kan ge problem.

Det rekommenderas att koppla bort alla andra enheter för att säkerställa att de inte påverkar de primära enheterna. Det kan vara olika laddare, USB-enheter, externa hårddiskar osv.

Testa med annan hårdvara

Om du har möjlighet kan du prova med annan hårdvara, till exempel en annan skärm eller ett annat tangentbord. Om du använder ett trådlöst tangentbord rekommenderar vi att du testar med ett kabelanslutet tangentbord. Genom att testa på det sättet kan du undersöka om det är den anslutna hårdvaran som är problemet eller inte. Om det fungerar när du testar med något annat är problemet troligen i den hårdvara du försökte med först.

Hårdvara kan vara monterad fel

I vissa fall kan felet bero på att hårdvaran är monterad felaktigt. Det händer ibland med självbyggda stationära datorer där enskilda komponenter monteras på egen hand. Om något inte sitter där det ska, inte är anslutet som det ska eller om det helt enkelt inte sitter helt rätt kan det ge problem, som att skärmen, tangentbordet och eventuella andra anslutna enheter inte startar – även om själva datorn verkar starta.

Problem med moderkortet

Det kan också inträffa problem med moderkortet i din dator. Moderkortet är den centrala enheten i din dator som ansluter allt annat. Om det är defekt eller skadat kan det uppstå problem. Detta kräver en reparation.

Behöver du hjälp med din dator?

Om du inte kan få din dator att fungera eller inte vill undersöka det själv rekommenderar vi att du får professionell hjälp. Våra kunniga tekniker är redo att hjälpa dig. När du lämnar in din dator till vår verkstad utför vi en grundläggande hantering och bedömer vad nästa steg bör vara; det kan vara en utökad felsökning eller en konkret reparation. Du får naturligtvis ett icke-bindande prisförslag innan vi börjar, så att det inte uppstår några överraskningar.

Du behöver bara lägga upp ditt ärende här på vår hemsida och sedan lämna in din dator så tittar vi på den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias