Macen slutför inte laddningen när den startas

Macen slutför inte laddningen när den startas

Macen slutför inte laddningen när den startas 560 420 GladTeknik A/S

Har du en Mac och har du någonsin upplevt att den inte startar klart när du slår på den? Då har du förmodligen undrat vad du kan göra åt det, förutom att stänga av och försöka slå på den igen. I dagens blogginlägg har vi några förslag på vad du kan göra med sådana problem.

Om din Mac stannar under start

Mac går i ståNär du slår på din Mac spelar den vanligtvis upp ett startljud, skärmen visas med en grå bakgrund och en fält visas medan datorn startar och förbereder sig för att visa skrivbordet och operativsystemet MacOS.

Det kan hända att denna process aldrig slutförs utan istället stannar antingen på vägen eller i början. Det kan hända både för bärbara Macar som MacBook Air och MacBook Pro, men också för stationära Macar som Mac Mini, iMac och iMac Pro.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att skicka din Mac för reparation, men det finns några saker du kan försöka göra innan det om du känner dig tillräckligt tekniskt lagd.

Nollställ System Management Controller (SMC)

SMC står för “System Management Controller” och är en del av din Mac som styr olika inställningar för den inbyggda maskinvaran. En återställning kan ibland hjälpa till att lösa problem med att din Mac inte startar klart när du slår på den. Metoden för att nollställa SMC beror på vilken Mac du har och om den har ett batteri som kan tas bort.

A) Om ditt Mac-batteri inte kan tas bort

  1. Stäng av din Mac och koppla in strömförsörjningen
  1. Håll ned skift, ctrl, alternativ/kommandoknapparna samtidigt och tryck sedan på start/slå på-knappen
  1. Håll ned knapparna i 10 sekunder
  1. Släpp knapparna
  1. Försök sedan slå på din Mac igen

B) Om ditt Mac-batteri kan avlägsnas (endast bärbara Macs)

  1. Ta bort batteriet
  1. Håll ned start/slå på-knappen i 5 sekunder
  1. Sätt tillbaka batteriet
  1. Försök sedan slå på din Mac igen

C) Om du har en iMac, Mac Mini eller liknande

  1. Koppla ur strömförsörjningen
  1. Vänta 15 sekunder
 1. Anslut strömförsörjningen igen
 2. Vänta ytterligare 5 sekunder och försök sedan slå på din Mac igen

Installera om MacOS efter fullständig säkerhetskopia

Om en återställning av SMC inte hjälper kan du försöka installera om MacOS. Du bör ha en fullständig säkerhetskopia av din dator innan du gör detta, bara för säkerhets skull. Om du inte redan har det och inte kan få din Mac att starta helt kan det naturligtvis vara svårt att göra det. I allmänhet tar en ominstallation av MacOS inte bort dina program eller filer, men vi uppmanar alltid alla att ha en fullständig säkerhetskopia ändå.

En ominstallation av MacOS kan ibland lösa problemen. För att installera om MacOS ska du göra följande:

  • Slå på din Mac
  • Håll ned kommando/cmd och R knapparna samtidigt
  • Välj alternativet för att installera om MacOS
  • Följ instruktionerna på skärmen

Få en tekniker att titta på den

Om du har problem med att din Mac stannar under start när du har slagit på den och du inte kan lösa dem själv – eller inte vill spendera tid på det själv – rekommenderar vi att du får en professionell att titta på den. Våra Mac-tekniker har många års erfarenhet av alla typer av Macar och reparerar dagligen många Macar.

När du lämnar in den på vårt verkstad i Hvidovre erbjuder vi en grundläggande hantering, varpå vi bedömer vad nästa steg bör vara. Det kan vara nödvändigt med en mer omfattande felsökning för att identifiera problemen eller så kan vi redan genom den grundläggande hanteringen ge dig ett konkret erbjudande med ett konkret pris.

Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår hemsida och sedan lämna in din Mac för att vi ska ta en titt på den.