Datorskärmen blinkar – så här löser du det.

Datorskärmen blinkar – så här löser du det.

Datorskärmen blinkar – så här löser du det. 560 420 GladTeknik A/S

Det kan uppstå flera olika problem med en skärm. Vissa är mer irriterande än andra, men ett av de mest irriterande är när skärmen blinkar. I dagens blogginlägg tittar vi på den här feltypen och hur du åtgärdar det.

När datorskärmen blinkar

Om din datorskärm blinkar antingen konstant eller ibland, bör du åtgärda det så snart som möjligt; både för att undvika att skärmen eller datorn får fler problem eller skador, men också för att undvika att anstränga dina ögon. När skärmen blinkar kan det bero på flera olika saker, och om felet inte beror på att skärmsladden är löst (för externa skärmar), hittar man oftast orsaken genom fördjupad felsökning.

Så här åtgärdar du det

Om din skärm blinkar kan du eventuellt försöka göra vissa saker själv. Ofta krävs det dock att du reparerar skärmen, vilket innebär att du lämnar in den hos oss. Längst ner i det här inlägget hittar du en länk till sidan där du kan skapa ett ärende hos oss.

Kontrollera lösa kablar

Om det är en extern skärm, antingen till en stationär dator eller en extern skärm till din bärbara dator, börja med att kontrollera om det eventuellt finns en löst kabel. Kontrollera också gärna om det finns damm eller smuts i kontakten. Det kan också vara så att något i själva kabeln har böjts och därför inte fungerar optimalt.

Uppdatera drivrutiner

Du kan också kontrollera om det finns tillgängliga uppdateringar för drivrutiner i Windows Update eller eventuellt försöka hämta den senaste drivrutinen för ditt grafikkort från tillverkarens webbplats.

Testa en annan skärm

Om du har tillgång till en annan skärm kan du testa om den fungerar med din dator. Du kan gärna testa både med din vanliga skärmsladd och med en alternativ sladd. Det här testet berättar för dig om problemet ligger i själva skärmen, i din skärmsladd eller i din dator. Den här informationen kan användas för att bättre hitta kärnproblemet. Om problemet löses genom att byta sladd är det troligt att sladden är felaktig och bör bytas ut.

Om du har en bärbar dator där den inbyggda skärmen blinkar kan du naturligtvis inte göra ovanstående tester. Du kan bara försöka uppdatera drivrutiner och annars lämna in den för reparation hos oss.

Vi ser ofta att den lilla kabeln inne i datorn, som är ansluten till den inbyggda skärmen, är sliten, bruten eller på annat sätt skadad och därför behöver bytas ut. Ibland är det också nödvändigt att reparera eller byta ut själva den inbyggda skärmen. Det varierar från fall till fall.

Behöver du hjälp med din skärm?

Vårt team av skickliga och specialiserade tekniker är redo att hjälpa dig. Det gäller både om du har ett problem med din skärm eller om din dator har andra problem. Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din dator så tar vi en titt på den.