En viktig del av god IT-säkerhet är att ha säkra lösenord. Men vad är ett säkert lösenord, hur kommer du ihåg det och vad kan du göra om du inte kan komma på det själv? Dessa saker kommer vi att titta på i dagens blogginlägg.
Därför ska du ha säkra lösenord
Som du säkert redan vet är det viktigt att ha bra och säkra lösenord. I takt med att vi får fler och fler användare och konton till olika webbplatser, system och enheter är det viktigt att ha koll på lösenorden.
Vi hör ofta att människor använder samma lösenord på flera ställen och ibland väljer lösenord som inte är särskilt komplicerade – förmodligen för att de är lätta att komma ihåg. Problemet med lösenord som är för enkla, korta eller lätta att komma ihåg är dock att det också blir lättare för hackare att gissa dem.
Ett annat problem är att använda samma lösenord på flera ställen. Om en hacker får tag på detta återanvända lösenord från en läcka på en plats där du har ett användarkonto, är det självklart för hackern att försöka använda detta lösenord på andra platser där de vet – eller tror – att du har ett användarkonto. Vi har hört historier från kunder där de på detta sätt först fick sitt enda konto hackat och kort därefter fick allt annat hackat.
Så blir dina lösenord mer säkra
När du har bestämt dig för att få säkrare lösenord för att öka din skyddsnivå är nästa steg att ta reda på hur du kan göra det. Vad är egentligen ett säkert lösenord?
Det finns ingen exakt recept på det, men man kan säga att det inte får vara lätt att gissa, inte vara för kort och inte återanvändas. Så inget med att använda “password”, “12345678” eller liknande som lösenord. Du bör heller inte använda lösenord som handlar om dig själv eller något från ditt liv, vilket gör lösenordet lätt för dig att komma ihåg, eftersom det också blir uppenbart för en hacker att försöka det.
Om du ändå väljer att skapa ett lösenord utifrån något i ditt liv som du kan komma ihåg, försök att göra det svårt att gissa och undvik att återanvända lösenordet. Undvik att använda talserier; med det menar vi att du har ett lösenord och bara lägger till ett nytt nummer till slutet.
Vi rekommenderar att du använder en så kallad “password manager” eller på svenska “lösenordshanterare”. Det är helt enkelt ett program som du kan installera på din dator, i din webbläsare, på din telefon och på andra platser där du behöver det. Inom den typen av program finns exempelvis 1Password och LastPass.
Du kan också använda de inbyggda funktionerna i din webbläsare som Google Chrome eller Safari, som kan komma ihåg lösenord för dig och även generera nya lösenord för dig som både är unika, svåra och krypterade. Den senare lösningen innebär att du inte behöver komma ihåg lösenorden själv, din webbläsare tar hand om det åt dig samtidigt som lösenorden har en mycket högre kvalitet. Google, Apple eller vem som har gjort din webbläsare kan inte se dina lösenord.
Ett extra säkerhetslager du kan använda är tvåfaktorautentisering, även känt som 2-faktor-inloggning. Det fungerar så att om du (eller någon annan) loggar in på ditt konto från en ny enhet måste du ange en verifieringskod, som oftast skickas via SMS, e-post eller visas i en app. Det är lite som vi känner igen det från exempelvis BankID eller Mobilt BankID. Det innebär att även om en hacker har ditt lösenord kan de inte logga in. Vi rekommenderar att du aktiverar tvåfaktorautentisering på så många ställen som möjligt.
Behöver du hjälp med din dator?
Om du behöver teknisk hjälp med din dator, är du alltid välkommen att kontakta oss på vår verkstad i Hvidovre eller så kan du lämna in din dator på någon av våra inlämningsställen. Du behöver bara skapa ett ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din dator, så tar vi en titt på den.