Har du inte uppgraderat till Windows 11?

Har du inte uppgraderat till Windows 11?

Har du inte uppgraderat till Windows 11? 560 420 GladTeknik A/S

Är du orolig för att byta till Windows 11?

  • Är du osäker på om din dator uppfyller kraven?
  • Är du osäker på om du kan ta reda på det?
  • Bryr du dig inte om den nya designen, som till exempel ändringen av aktivitetsfältet?
  • Letar du efter nya funktioner?

I dagens blogginlägg ger vi dig information och överväganden för att svara på dessa frågor.

Microsoft kommer sluta stödja Windows 10 vid någon tidpunkt

Självklart kommer Microsoft inte att fortsätta att stödja och uppdatera Windows 10 för evigt. Denna länk tar dig till sidan där du kan se när Microsoft kommer sluta stödja din version av Windows. För de flesta kommer det förmodligen vara den 14 oktober 2025.

Hur vet du om din dator uppfyller kraven?

Först och främst behöver du veta vilken version av Windows du har för närvarande.

Det är enkelt att ta reda på vilken version av Windows du har. I sökfältet i nedre vänstra hörnet skriver du “Om” (utan citationstecken). Då kommer du direkt till “Systeminformation” om du har Windows 10 till exempel. Du får en bild som liknar denna, där vi visar både enhetsspecifikationer och Windows-specifikationer:

Har du ikke skiftet til Windows 11? 5

När du ändå kollar versionen, kolla också om din dator kan köra Windows 11. Det gör du genom att följa dessa steg:

  1. Starta (det är “huset” uppe till vänster)
  2. Uppdatering och säkerhet
  3. På bilden som dyker upp till höger visas om din dator kan köra Windows 11.

Har du ikke skiftet til Windows 11? 6

Ett annat sätt att kolla din nuvarande version:

Du kan också kolla din aktuella version av Windows genom att skriva “winver” (utan citationstecken) i sökfältet, som du förmodligen har i nedre vänstra hörnet. Det tar dig till en sida som liknar bilden till höger, om du för närvarande har Windows 10. Det är lite svårt att överblicka, men vi rekommenderar det ändå.

Det mest intressanta är “Kolla om den är redo för installation”, som ger dig tydligt besked på några sekunder och erbjuder att börja genast.

Kom ihåg att ta en komplett säkerhetskopia av din nuvarande installation innan du börjar.

Innan du börjar bör du också läsa följande: Många av de saker som användarna ogillade i början har åtgärdats sedan lanseringen i oktober 2021. En av våra trogna Windows 10-kunder tvekade länge att uppgradera på grund av dessa saker, men är ändå nöjd med Windows 11 eftersom Microsoft har löst problemen, som våra användare inte längre känner igen.

Kan du ta reda på det själv?

Vi tror absolut att du kan, eftersom Microsoft har gjort det enkelt för dig. De berättar under processen vad du ska göra och vad de gör medan du väntar. Till exempel informerar de om när du behöver ha lite tålamod, när din dator kommer att starta om (kanske flera gånger) osv. Det innebär att du under en stor del av tiden bara sitter och väntar; kanske avbruten av några knapptryckningar eller musklick.

Vi vet från några installationer på kraftfulla datorer med stora Solid State-enheter (SSD:er) att Microsoft ibland är för “tidsoptimistiska”. De angav till exempel att en process skulle ta 2 minuter, medan verkligheten var att den tog 20 minuter. Vår erfarenhet är dock att hela uppgraderingen från Windows 10 till Windows 11 kan göras på cirka en timme allt inkluderat.

Du har (kanske) tio dagar för att ångra installationen

Microsoft meddelar att du har möjlighet att ångra installationen av Windows 11 inom de första tio dagarna.

Det är naturligtvis bra att du har tio dagars “provtid” och att du kan återgå till Windows 10. Vi varnar dock litet för att blint lita på detta. Det beror på att det kan finnas särskilda omständigheter på din dator som gör att det inte är möjligt att ångra. Och det vet du först när du försöker, och då är det för sent.

Det innebär att vi starkt uppmanar dig att undersöka fördelar och nackdelar med Windows 11 – sett från just ditt perspektiv – innan du ger dig ut på att installera Windows 11.

Det nya i Windows 11 innehåller bland annat:

Designen

Designen har genomgått en ordentlig översyn. Den ser snygg ut och Windows har kommit in i nutiden. Det var också dags för det, eftersom Windows 10 släpptes den 29 juli 2015. Till exempel är nu alla hörn rundade. Det är trevligt att titta på. Bilden kommer inte från en standardinstallation. Det förklarar vi om ett ögonblick.

Har du ikke skiftet til Windows 11? 7

Många har frågat varför det är så revolutionerande att aktivitetsfältet har blivit högre och inte kan anpassas utan vidare, och att ikonerna på aktivitetsfältet är centrerade på skärmen?

Det är det inte heller. Och om du vill lägga 36 kr. på det, kan du köpa en licens för ett litet program vid namn “StartAllBack”. Där kan du anpassa aktivitetsfältet, startknappen och menyn som visas när du klickar på startknappen helt efter dina önskemål.

Om du gillar något som är “old scool” kan du till exempel få din meny att se ut som på bilden till höger.

Du kan också anpassa ditt aktivitetsfält helt som du vill ha det.

Här nedan visas ett exempel på ett minimalistiskt aktivitetsfält. Det kan vara praktiskt om din skärm inte är så stor, eftersom standarden för Windows 11 är ett mycket högt aktivitetsfält som tar mycket plats på en liten skärm.

Har du ikke skiftet til Windows 11? 8

Ett “hack” som inte längre fungerar och vi avråder från att jobba i registret

Kort efter lanseringen av Windows 11 var många irriterade över det stora aktivitetsfältet. Det ledde till att det utvecklades ett litet “hack” som de flesta kallade “TaskbarSi”. “Hack” betyder här nästan “omledning”. Man skulle lägga till ett inlägg i registret, och i det inlägget kunde man genom att skriva “0” i värdets fält göra aktivitetsfältet mindre.

Hacket fungerar inte längre, eftersom Microsoft stoppade det.

Dessutom avråder vi från att arbeta direkt i registret om du inte verkligen vet vad du gör. Det beror på att om något går fel kan du på nolltid förstöra hela din installation.

Om du ändå vill titta lite på registret, måste du börja med att göra en komplett export, så att du kan återställa om något går fel. Det förutsätter naturligtvis att du fortfarande kan komma åt din dator och Windows, och det är på inget sätt säkert. Det beror på vad du har gjort.

Du exporterar registret genom att:

  1. Skriva “regedit” (utan citationstecknen) i sökfältet nere i vänstra hörnet
  2. Filer
  3. Exportera

Funktionaliteten

Men vad händer om du bara är intresserad av funktionalitet och inte bryr dig om runda hörn osv.?

Mycket av koden bakom Windows 11 har skrivits om. Microsoft har i stort sett börjat från noll och har optimerat all kod. För dig innebär det att din dator kommer att arbeta snabbare, mer stabilt och att den till exempel kommer att kunna hantera många öppna program/appar samtidigt på ett bättre sätt.

Dessutom har vi konstaterat att följande har förbättrats:

  • Android-appar kan köras
  • Energiförvaltningen
  • Batteritiden
  • Teams är integrerat
  • Möjligheter för spel
  • Microsoft Edge

Power Automate

Windows 11 kommer med Power Automate, som, som namnet antyder, gör det möjligt att automatisera en rad vanligt förekommande processer. Det sparar tid och det är uppgifter ditt operativsystem lika gärna kan utföra åt dig. Du skapar en rad så kallade “flöden” som du själv definierar, men du kan utgå från massor av mallar för flöden och anpassa dem efter dina behov.

Vi provade att sätta datum på alla bilder i en mapp med hjälp av Power Automate. Det fungerade förvånansvärt bra. På fem sekunder hade vi löst en annars tidskrävande och tråkig uppgift.

Ska vi hjälpa till?

Behöver du en hjälpande hand att uppgradera till Windows 11?

Självklart kan vi hjälpa till med det. Om du bokar en tid hos oss på hemsidan kommer du före i kön, eftersom vi är redo att ta emot din dator när du kommer till vår verkstad i Hvidovre.

Följer du den här länken kommer du direkt till den plats på hemsidan där du kan skapa ditt ärende.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias