iMac är långsam, vad gör jag?

iMac är långsam, vad gör jag?

iMac är långsam, vad gör jag? 1920 1275 GladTeknik A/S

Så vad gör du om din iMac är långsam? Du kan få svar på det här.

De många anledningarna

Det kan finnas många anledningar och anledningar till att din iMac har blivit långsam och därmed lika många lösningar på problemet. Det är därför viktigt att komma till kärnan i frågan så att den löses ordentligt och du därmed kan få optimal prestanda ur din iMac igen. En gammal hårddisk, för lite RAM, damm och smuts, programvaruproblem och virus är bara några av de potentiella syndarna. Du behöver inte köpa en ny dator förrän du har undersökt om din iMac kan göras snabbare med rätt optimeringar. Även en gammal iMac kan vanligtvis förnyas och hålla i flera år till.

Börja med en programrensning

Med tiden fyller din iMac upp med många olika data som din dator kommer ihåg på olika sätt. Detta drar nytta av resurser och kan därför tråkiga prestanda. Därför kan du börja med en programrengöring där du rensar bort dessa data. Ta bort filer från skrivbordet (flytta dem till mappar någon annanstans), töm papperskorgen och kör ett rengöringsprogram som CCleaner för Mac. Du kan också försöka starta om datorn om du är den typen som sällan startar om den.

Ta bort filer och program som du inte behöver

Är du typen som aldrig tar bort något? Kanske din hårddisk har slut på utrymme. Du skulle vilja behålla ca. 20% på hårddisken oanvänd så att den kan fungera optimalt. Om du har fyllt i den helt kan det påverka hur bra din iMac fungerar och därmed göra den långsam. Lösningen är dock lätt; radera filer och program som du inte längre behöver. Du kan också överväga att använda ett program för att hitta de filer som tar mest utrymme på din iMac, till exempel Disk Inventory X-programmet.

Överväg att installera om MacOS

MacOS är ditt iMacs operativsystem. I många fall blir prestandan bättre med en ominstallation av den, eller ännu bättre en helt ny installation där alla filer raderas. I det senare fallet måste du säkerhetskopiera alla dina filer på en extern hårddisk så att du kan flytta tillbaka dem igen efteråt.

Så här startar du en ominstallation på din iMac

  • Slå på din Mac
  • Håll ned kommandoknapparna / cmd och R samtidigt
  • Välj alternativet för att installera om MacOS
  • Följ instruktionerna på skärmen

Mac vil ikke tænde

Byt från hårddisk till SSD-hårddisk

På GladTeknik får vi många iMac som har blivit långsamma, där det visar sig att det beror på att de kör med en hårddisk av typen HDD. HDD-hårddiskar är mekaniska och slits ut över tiden. Jämfört med modern SSD-hårddisk är en hårddisk hårddisk betydligt långsammare och mer ömtålig. Därför kommer en uppgradering till SSD ofta att ge ett väldigt stort prestationshöjning – så att datorn känns mycket snabbare.

Uppgradera med mer RAM

Om du använder applikationer som använder en stor del eller alla dina RAM-resurser, kan det vara relevant att uppgradera med mer RAM. Hur mycket RAM din iMac kan ha varierar från modell till modell, men det är värt att kolla in det. I appen Aktivitetsövervakning på din Mac kan du se vilka program som använder mest resurser, inklusive RAM. Med denna kunskap kan du bedöma om du kan byta till en mindre krävande applikation (t.ex. från Google Chrome till Apple Safari) eller om det är nödvändigt att titta på en RAM-uppgradering.

Rengör insidan av din iMac

Ett ofta förbises problem med iMac är damm och smuts som ackumuleras i den. Detta ger fläktmekaniken övertid och gör det svårt för din iMac att bli av med överflödig värme. Detta resulterar i att det spenderar mer resurser på det och därmed blir långsammare. Men på grund av sin design är iMacs oskiljaktiga för den genomsnittliga användaren. Skärmen kan, beroende på modell, limmas på och kräver att särskild utrustning tas bort. Det är en ömtålig process som alltid bör överlåtas till experterna. På GladTeknik kan vi också hjälpa dig med detta.

Ska vi göra din iMac snabbare?

På GladTeknik har vi ett team av Apples specialiserade tekniker som varje dag hjälper våra kunder med både reparationer och optimeringar. Vi kan också göra din Mac snabbare så att du får ut det mesta av din iMac och kan få den att hålla länge än.