Kan en Mac uppgraderas?

Kan en Mac uppgraderas?

Kan en Mac uppgraderas? 560 420 GladTeknik A/S

Kan en Mac uppgraderas?

Om du har en Mac-dator är du förmodligen en av dem som är glada att Macs håller i många år och “bara fungerar”. Det är inte ovanligt att en Mac håller i åratal och fungerar utan problem under alla dessa år.

En nackdel med en Mac är att den är utformad på ett sätt som gör den svår eller nästan omöjlig att uppgradera. Om du drömmer om att få mer RAM eller ett nytt grafikkort är det relevant att fråga om det ens är möjligt?

Vad är en uppgradering av en Mac?

Vi talar inte om att bara köpa en ny modell från Apple. Istället tänker vi på att uppgradera din befintliga dator, till exempel genom att lägga till mer RAM, en snabbare processor, ett bättre grafikkort eller något annat. Om du inte har arbetat med sådant tidigare eller är van vid Windows-baserade datorer kan du kanske tro att det är självklart att kunna uppgradera en dator. Men detta gäller faktiskt inte för Macs – och ändå …

Faktum är att Apple – genom sin design – har gjort det svårt att uppgradera en Mac. Det finns dock vissa möjligheter.

Varför är Macs svåra att uppgradera?

Det är inte omöjligt att uppgradera en Mac. Det finns skillnader i vad som kan uppgraderas, vilken dator det gäller och hur det kan göras.

Där det på många Windows-baserade datorer är enkelt att byta t.ex. RAM-moduler genom en lucka i botten av datorn, finns inte den möjligheten på MacBooks och iMacs. Därför måste hela datorn öppnas för att uppgradera RAM-minnet. Det är kärnan i saken.

Du kan inte bara uppgradera en Mac. Om det beror på att Apple vill att folk i högre grad ska byta hela datorn, om det beror på optimering av utrymmet, om de vill att du ska uppgradera i deras webbshop vid själva köpet eller något annat vet vi inte.

Men det innebär att det för de flesta är bäst att få uppgraderingar utförda av specialister på Mac.

Utöver att uppgraderingar inte är lättillgängliga är många delar i MacBooks och iMacs limmade ihop. Det innebär att det kräver både specialkunskaper och specifik kompetens för att demontera och montera delarna igen. Det är därför inte en bra idé att på egen hand försöka sig på detta. Det handlar sällan bara om att skruva loss några skruvar, montera i de nya delarna och skruva igen.

Vad kan uppgraderas i en Mac?

Även om det inte är enkelt att uppgradera en Mac betyder det inte att det är omöjligt. Några av de komponenter som vanligtvis kan uppgraderas i en Mac är:

  • RAM
  • Hårddisk från Hard Disk Drive (HDD) till Solid State Drive (SSD)
  • Större hårddisk med mer utrymme
  • Batteri
  • Operativsystemet MacOS

Förutom de nämnda exemplen på uppgraderingar (som varierar beroende på modell) finns det naturligtvis möjligheter att reparera delarna:

  • Reparera tangentbordet,
  • Rengöra maskinen internt,
  • Reparera grafikkortet,
  • osv.

Lönar det sig att uppgradera min gamla Mac?

Generellt sett “Ja”. Flera av uppgraderingarna lönar sig utan tvekan eftersom de kan förnya din Mac och få den att fungera mycket bättre i många år framöver. Ett slitet batteri kommer exempelvis att ha nytta av att bytas ut eftersom det gör att datorn får förbättrad prestanda och naturligtvis har en bättre batteritid.

Att uppgradera RAM-minnet och hårddisken gör mycket för användarupplevelsen. Det innebär att du slipper köpa en helt ny Mac; du kan spara många tusen kronor.

Nyligen (i juli 2020) uppgraderade vi hårddisken i en gammal iMac från 2013 som funkade dåligt från Hard Disk Drive (HDD) till Solid State Drive (SSD). Det innebar att den fungerade som ny igen. Kunden funderade på att köpa en helt ny dator. Det är ett exempel på att det kan vara väldigt meningsfullt att uppgradera eller reparera en gammal Mac.

Kontakt och ärendet etablering

Om du funderar på om din Mac kan eller bör uppgraderas, är du välkommen att kontakta oss. Vi tar gärna en förpliktningsfri titt på din Mac i vår verkstad i Hvidovre och bedömer om det är möjligt att uppgradera den. Du får bra och kunnig rådgivning från början till slut och inga överraskningar, eftersom vi naturligtvis ger ett erbjudande först.

Om vi ska hjälpa dig med din Mac, behöver du bara skapa ditt ärende här på vår hemsida och sedan lämna in den på vår verkstad, så tar vi en titt på den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias