Mac fryser hela tiden, vad gör jag?

Mac fryser hela tiden, vad gör jag?

Mac fryser hela tiden, vad gör jag? 800 535 GladTeknik A/S

En av de mest frustrerande sakerna med en dator är när den fryser. Med en Mac uttrycks detta vanligtvis antingen genom det berömda “roterande dödshjulet”, dvs. den regnbågsfärgade cirkelikonen som i scenariot körs på obestämd tid, eller att den dyker upp vid hela skärmen bara fryser och ingenting svarar. Oavsett hur det uttrycks på din Mac betyder det att du inte kan använda den som avsett. Så vad kan man göra åt det?

Om bara ett enda program fryser

Om bara ett enda program är fryst på din Mac kan du använda kortkommandot CMD + ALT / OPTION + ESC och tvinga datorn att stänga programmet. Sedan kan du starta om den.

Starta om din Mac

Ibland kan en enkel sak som en omstart hjälpa problemet. Det löser knappast anledningen till att det inträffade, men du kan antagligen gå vidare här och nu. Om din Mac inte svarar kan du hålla ned strömbrytaren tills den stängs av och sedan slå på den igen.

Återställ SMC

SMC är en förkortning för System Management Controller. Denna kontroller har några grundläggande funktioner på din Mac, till exempel batteriinställningar, bildskärmen och ström- / strömbrytarfunktionerna. Ibland kan återställning av SMC hjälpa till om din Mac fryser eller slås inte på. Det finns två olika sätt att göra detta. Vilken du behöver beror på om din dator har ett löstagbart batteri eller om du använder en stationär dator som en iMac. Se nedan.

Om datorns batteri inte kan tas ut

 1. Stäng av din Mac och anslut strömförsörjningen
 2. Håll ned Skift, CTRL, Alternativ / alt-knapparna och tryck sedan på start / strömbrytaren
 3. Håll knapparna intryckta i 10 sekunder
 4. Släpp knapparna
 5. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Om datorns batteri kan tas ut

 1. Ta ut batteriet
 2. Håll start / strömbrytaren intryckt i 5 sekunder
 3. Sätt tillbaka batteriet
 4. Försök att sätta på din Mac-dator igen

Om du använder en iMac eller annan stationär dator

 1. Ta bort strömförsörjningen
 2. Vänta i 15 sekunder
 3. Sätt tillbaka strömförsörjningen
 4. Vänta ytterligare 5 sekunder och försök sedan sätta på datorn igen

Uppdatera MacOS-operativsystemet

I vissa fall kan uppdatering av din MacOS lösa problemet med att frysa din Mac. Det kan bero på att en nyare och mer aktuell version av operativsystemet har åtgärdat vissa problem som orsakar problem eller att programmen på datorn bara fungerar bättre med den aktuella versionen. Du kan söka efter MacOS-uppdateringar genom att klicka på Apple-ikonen i det vänstra hörnet, sedan Om den här Mac och sedan Programuppdatering.

Innan du gör en sådan uppdatering rekommenderar vi att du gör en fullständig säkerhetskopia av din dator. Om du inte vet hur du gör det, rekommenderar vi att du skickar det till oss för en Mac-reparation – då hanterar vi allt åt dig.

Installera om MacOS

Ibland kan en ny installation av MacOS hjälpa till. Det bra med MacOS-operativsystemet i detta avseende är att en ominstallation bara installerar operativsystemet från grunden och därmed inte tar bort dina program och filer. Du bör dock ta en säkerhetskopia ändå, bara om det är fallet.

Om detta inte räcker kan det ibland vara nödvändigt att installera om operativsystemet helt och tömma hårddisken helt. Vi gör det ofta, till exempel när vi uppgraderar hårddiskar, eftersom datorn också blir snabbare av den.

Få en grundlig granskning av din Mac

Ibland räcker det inte med självhjälpslösningar. Om problemet återkommer och du inte kan ta reda på hur du kan lösa det på egen hand, rekommenderas det att en professionell Mac-tekniker för att visa på din Mac. Hos oss på GladTeknik erbjuder vi gratis grundläggande felsökning från vår verkstad i Köpenhamn. I den processen får vi reda på kärnan i problemet och vad som krävs för att lösa det.