MacBook skärmbehandlingsproblem, vad ska jag göra?

MacBook skärmbehandlingsproblem, vad ska jag göra?

MacBook skärmbehandlingsproblem, vad ska jag göra? 768 576 GladTeknik A/S

Genom åren har Apple producerat många olika modeller av sina MacBooks. Både MacBook, MacBook Air och MacBook Pro har funnits i många versioner och årgångar, som har olika design, hårdvara och funktioner. Från tid till annan uppstår det modeller som har ett problem som uppstår hos vissa användare – men inte alla.

Ett av dessa kända problem är ett så kallat beläggningsproblem på skärmen på vissa MacBooks. Vad är det och hur fixar man det? Det tittar vi på i dagens blogginlägg.

Vad är MacBook beläggningsproblemet?

Många MacBooks levereras med en antireflekterande film på skärmen, vilket gör att själva skärmen blir lättare att se när den är på, eftersom mycket av det reflekterande ljuset dämpas. Det är bra och fungerar för de flesta utan problem.

Trots detta har det uppstått vad som populärt har kallats “staingate”. Staingate täcker över det nämnda beläggningsproblemet, där en del av den antireflekterande filmen försvinner från själva skärmen och får den att se ful ut samt minskar datorns värde vid eventuell vidareförsäljning. I vissa fall kan beläggningsproblemet endast ses när skärmen är avstängd.

MacBook coating problem

Hur uppkommer beläggningsproblemet?

Den antireflekterande filmen på MacBooks kan uppstå på olika sätt. Ofta sker det vid felaktig rengöring, där man använder olämpliga material som en för hård trasa eller kemikalier som påverkar filmen på skärmen. Det kan också hända vid otillbörligt tryck på skärmen, till exempel från tangentbordet, eller om datorn har varit stängd och blivit lite ihoptryckt. I vissa fall blir problemet större och värre med tiden.

Så löser du beläggningsproblem på din MacBook

Det finns olika sätt att lösa problemet på. Vilken lösning som är optimal i varje enskilt fall kan variera beroende på behov och budget. I alla fall rekommenderar vi att du lämnar in din MacBook för reparation istället för att försöka lösa problemet själv. Skärmen är en mycket känslig del av din Mac, så du vill inte att den får fler skador.

Den billigaste lösningen är att ta bort resten av den antireflekterande filmen från skärmen. En specialiserad Mac-tekniker kan göra det relativt billigt. Med den här lösningen får du en jämnare utseende skärm på din MacBook igen, men du kommer att få mer reflexion från ljus på skärmen eftersom filmen tas bort helt.

Den bästa lösningen är att byta ut hela skärmen mot en ny. På så sätt får du både problemet löst och behåller den antireflekterande funktionen. Det är naturligtvis en dyrare lösning eftersom hela skärmen byts ut. Å andra sidan är det den bästa lösningen.

Ska vi reparera din MacBooks skärm?

Om du upplever fel eller problem med din MacBooks skärm – det problem vi har beskrivit här eller andra fel – kan vi hjälpa dig. Våra Apple-specialiserade tekniker är redo.

Du behöver bara skapa ditt ärende här på vår webbplats och sedan lämna in din Mac till oss. Vi utför sedan en grundläggande hantering, bedömer rätt väg framåt och ger dig ett erbjudande om reparation.