MacBook eller iPad för studier?

MacBook eller iPad för studier?

MacBook eller iPad för studier? 560 420 GladTeknik A/S

Som student använder man ofta en dator till många saker. Allt från att ta anteckningar, söka information, skriva uppgifter, planera och mycket mer görs oftast på en dator. Många studenter väljer att skaffa en Mac istället för en PC, och vissa väljer att använda en iPad.

Om du står inför valet mellan en MacBook och en iPad för ditt studentliv, vilken ska du välja? Det kan du läsa om i dagens blogginlägg.

Vilken typ av dator är bäst för studier?

Som student vill du ha de bästa förutsättningarna för att få ut så mycket som möjligt av dina studier. Många vill också följa trenderna som råder bland andra studenter, inklusive vilken bärbar dator man använder. Det är förmodligen en av anledningarna till att MacBook Air och MacBook Pro är mycket populära bland studenter. Det gäller både på gymnasiestudier och vidareutbildningar. Vissa är naturligtvis redan mer benägna att föredra Mac eller Apple-produkter generellt och väljer utifrån det. Om man tittar i ett föreläsningssal är det tydligt att många har valt en MacBook eller en iPad.

Det går inte att säga att det finns en specifik dator som är bäst lämpad för studentlivet. De flesta bärbara datorer uppfyller de krav som behövs, som att kunna ta med den, gå online, skriva uppgifter och använda Office-paketet eller motsvarande program osv. Så länge datorn fungerar, är tillräckligt snabb, har tillräckligt med plats på hårddisken och kan behålla strömmen på batteriet, kommer de flesta att vara bra för studentlivet.

Men om du ändå vet att du vill ha antingen en MacBook eller en iPad för dina studier, är det värt att känna till skillnaden mellan de två samt fördelar och nackdelar med dem.

MacBook för användning i studier

MacBook är den bärbara versionen av en Mac-dator (till skillnad från iMacs som är stationära). De aktuella modellerna finns under namnen MacBook Air och MacBook Pro. Det är riktigt bra datorer som både är estetiska och mycket funktionella. De senaste MacBook-modellerna har Apples nya M1-chip, som både har förbättrat prestandan och minskat strömförbrukningen enormt. Om du vill ha en MacBook för studiebruk och samtidigt värdesätter mycket lång batteritid, kom ihåg att välja en av de nya med M1-chipen.

Fördelen med en MacBook Air eller en MacBook Pro jämfört med en surfplatta som iPad är bland annat att det är en verklig dator med MacOS-operativsystemet, där du kan installera program och inte bara appar från App Store. Dessutom är tangentbordet och pekplattan (trackpad) integrerade i datorn, medan du på en iPad behöver tillbehör.

En annan fördel med en MacBook jämfört med en iPad är att skärmen är större. De finns i olika storlekar och om du är typen som har flera fönster och program öppna samtidigt kan skärmutrymme vara en viktig parameter för dig. Om dina studier kräver specifika program bör du också se till att MacOS stöder dessa.

iPad för användning i studier

iPad är de surfplattor som Apple designar och tillverkar. De finns, precis som MacBooks, i flera modeller och storlekar som passar olika behov. En fördel med en iPad för studiebruk är att den väger mindre och är lättare att ta med sig än en MacBook.

Den har lika lång batteritid och kan göra många av samma saker som en MacBook, bara mer komprimerat. Om du vill ha en pekplatta och ett tangentbord till din iPad, t.ex. för att underlätta anteckningar och skrivande av uppgifter, har Apple sitt Magic Keyboard, som enligt vår kunskap fungerar mycket bra.

Till en iPad kan du också köpa en Apple Pencil, som ger dig möjlighet att skriva anteckningar för hand t.ex. i OneNote eller liknande appar.

Där en iPad kan vara begränsad är om det används specifika program i undervisningen. Det är viktigt att du undersöker i förväg om de kan användas på en iPad.

Köp en begagnad MacBook och spara pengar

Apple-produkter är dyra, och som student är ekonomin ofta en viktig parameter. Du kan dock spara mycket pengar på en MacBook genom att köpa den begagnad. Det kallas ibland “refurbished”. På GladTeknik köper vi regelbundet begagnade MacBook Air och MacBook Pro, som vi gör i ordning och säkerställer att de fungerar perfekt. Sedan säljer vi dem till rimliga priser.

Om du är intresserad av att höra vad vi har i lager och vad vi skulle rekommendera dig kan du kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias