Myt eller fakta: Blir datorer långsammare med tiden?

Myt eller fakta: Blir datorer långsammare med tiden?

Myt eller fakta: Blir datorer långsammare med tiden? 560 420 GladTeknik A/S

De flesta vet att datorn efter en tid inte fungerar lika bra som när de köpte den. Kanske har den blivit skadad, sliten eller bara långsammare. Men är det egentligen en myt att datorer blir långsammare med tiden, eller är det faktum? Det tittar vi på i dagens blogginlägg.

Blir min dator långsammare med tiden?

Svaret på den här frågan beror på hur man ser det.

Ja, din dator blir långsammare med tiden – vanligtvis efter en tid. Men faktum är att det inte är tiden i sig som gör den långsammare – det är en myt.

Istället blir datorer långsammare på grund av olika anledningar som användning, fysiska och digitala ändringar samt komponenter som behöver bytas ut eller repareras. En dator blir till exempel långsammare om den med tiden fylls med filer och annat som tar upp minnesutrymme eller sliter på hårddisken. Det kan också vara så att kylpastan på processorn behöver bytas ut genom en reparation av datorn, så att processorn kan fungera optimalt igen.

Har din dator blivit långsam? Gör detta

Om du sitter med en dator som du tycker har blivit långsam med tiden finns det några saker du kan göra för att återställa den till optimalt skick. Vissa saker kan du göra själv och andra saker kan du få hjälp med av en reparatör av datorer.

Rensa upp filer och program

När vi använder våra datorer fylls de med tiden av en mängd olika filer och program. Detta tar inte bara upp mycket utrymme på hårddisken, utan drar också resurser som gör användarupplevelsen mindre optimal. Ett bra första steg för din dator är därför att rensa upp i detta och radera allt du inte längre behöver. Du kan också välja att flytta filer och dokument till en extern hårddisk eller till molnet för att frigöra utrymme.

Byt ut hårddisken

Om din dator är av äldre modell kan det vara en bra idé att byta ut hårddisken. Detta gäller särskilt om din dator har en av de äldre mekaniska HDD-hårddiskarna och ersätta den med en SSD-hårddisk som är både snabbare och mindre fysiskt sårbar. Om du ofta har platsproblem på din dator är en sådan förändring också lämplig, eftersom du då kan byta till en större hårddisk och på så sätt lösa två problem på en gång.

Få hardwaren på datorn rengjord fysiskt

Damm och smuts tenderar att samlas inuti själva datorn över tid. Dessa partiklar ansamlas och minskar din dators kylförmåga, vilket innebär att den använder fler resurser för denna process och därmed har färre resurser att fungera optimalt.

I slutändan kommer det att kännas som att datorn både är varmare och långsammare. En fysisk rengöring av datorn hos en professionell reparatör kan därför vara en bra idé. På en professionell verkstad används rätt utrustning för proceduren i en antistatisk miljö. Detta är en viktig del eftersom statisk elektricitet lätt kan kortsluta datorn. Du får därför aldrig dammsuga din dator av samma anledning.

Byt kylpastan

Kylpasta är en substans som appliceras på processorn vid tillverkningen/montaget av datorn för att bättre kunna leda bort den producerade värmen. Processorn är en av de delar i datorn som producerar mest värme, så det är viktigt att det finns rätt mängd kylpasta och att den är korrekt monterad. På något tidpunkt bör denna kylpasta bytas ut, vilket kan göra en stor skillnad för datorns prestanda och hastighet.

Vi ser ofta att en reparation som innebär byte av kylpasta gör stor skillnad och med andra ord gör datorn betydligt snabbare än innan reparationen.

Ska vi laga din PC eller Mac?

Om du behöver hjälp med din PC eller Mac, till exempel för att den har blivit långsam, är vi redo att hjälpa dig. Med rätt optimering och eventuell reparation kan din dator bli snabb igen, samtidigt som du slipper köpa en ny. Det är win-win för dig, din plånbok och miljön.

Att få din dator reparerad hos oss är enkelt, du behöver bara skapa ett ärende på vår webbplats och lämna in den till vår verkstad eller något av våra lämningsställen. Så tar vi hand om den.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias