Phishing, skydda dig själv och dina data

Phishing, skydda dig själv och dina data

Phishing, skydda dig själv och dina data 560 420 GladTeknik A/S

Phishing skydda dig själv och dina data

Phishing är en form av cyberbrott där angriparen skickar ett falskt e-postmeddelande, SMS eller meddelande via sociala medier, som ser ut som om det kommer från ett välrenommerat företag eller organisation.

Phishing syftar till att lura dig på personlig information, som kan användas för identitetsstöld, ekonomisk bedrägeri eller annan form av missbruk. Phishing är ett allvarligt hot både mot privatpersoner och företag.

Hur phishing fungerar

Phishing-försök kan anta många former och kan riktas mot allt från enskilda personer till stora företag och offentliga myndigheter. Vanligtvis kommer ett phishing-e-postmeddelande eller meddelande att be dig att klicka på en länk eller ladda ner en fil som ser legitim ut, men i själva verket är skadlig programvara som kan installera sig på din dator eller mobiltelefon.

En annan form av phishing är att be dig ange personlig information som användarnamn, lösenord, kreditkortsnummer eller personnummer på en falsk webbplats som ser ut som om den tillhör ett välrenommerat företag eller organisation.

Phishing-försök kan vara mycket övertygande och kan vara svåra att skilja från äkta kommunikation från en giltig källa. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och följa några grundläggande principer om säkerhet för att skydda dig själv och dina data mot phishing.

Hur du skyddar dig mot phishing

Det finns flera sätt att skydda dig själv mot phishing. Här är några grundläggande principer:

    • Var uppmärksam på misstänkta e-postmeddelanden och meddelanden: Var uppmärksam på e-postmeddelanden och meddelanden som ber dig att klicka på en länk eller ladda ner en fil. Om du inte förväntar dig att få ett e-postmeddelande eller meddelande från en specifik källa, var försiktig.
    • Kontrollera avsändarens e-postadress: Kontrollera avsändarens e-postadress för att säkerställa att den är korrekt. Phishing-e-postmeddelanden kommer ofta från en falsk e-postadress som ser ut som om den kommer från en välrenommerad källa.
    • Kontrollera webbadressen (URL): Om du ombeds klicka på en länk, kontrollera webbadressen (URL) för att säkerställa att den är legitim. Detta gör du genom att hålla muspekaren över länken och se vad som visas i webbläsarens nedre vänstra hörn.

Har ditt e-postkonto blivit hackat eller har du utsatts för phishing? Du kan läsa vad du ska göra i vår blogginlägg.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias