Riskorn för att torka datorn

Riskorn för att torka datorn

Riskorn för att torka datorn 560 420 GladTeknik A/S

Risk eller myt?

Vi har nog alla hört att om man tappar telefonen i toaletten eller spills ett glas vatten på den bärbara datorn, så ska den läggas i ris. Detta är en myt och kan göra mer skada än nytta. I detta blogginlägg förklarar vi myten och varför man inte bör följa den. Vi förklarar också vad man istället kan göra. Vi förklarar också varför man inte bör använda ris för att torka elektroniken.

Varför är det inte en bra idé?

Ris suger upp vatten, men varför är det då inte en bra idé att använda ris?

När man lägger den i ris kan det till exempel komma små riskorn och damm med, vilket gör mer skada än nytta. Dessutom kommer riset inte kunna torka komponenter inuti vare sig telefonen eller datorn. Dammet från riset kommer också göra det omöjligt att få luft genom elektroniken, vilket är ett bättre sätt att torka sin elektronik.

Vad ska man göra istället?

Vi rekommenderar att man snabbt tar bort strömmen från den elektronik som har blivit blöt, och om man har möjlighet, tar den till en reparatör som kan utföra en ultraljudsrengöring för att få bort vätskan från känsliga komponenter. Detta kan GladTeknik hjälpa till med. Du kan läsa mer om det här.

Om man inte har möjlighet till en ultraljudsrengöring finns det fortfarande andra saker man kan göra. Det bästa är att få luftflöde genom datorn, helt normalt luftflöde. Detta kan ta lång tid, men det är viktigt att man väntar tills datorn eller telefonen är helt torr.

Dessutom finns det andra saker man kan göra, till exempel att använda kiselgel-påsar; de gör samma sak som ris borde göra, men utan små korn och annat som kan smyga sig in i elektroniken. Dessutom kan man torka av sin dator eller telefon med en torr mikrofiberduk.

Hos GladTeknik rekommenderar vi dock att du så snart som möjligt tar din dator eller telefon till en reparatör, som oss, så att du kan få skadan analyserad och datorn rengjord. Om det har uppstått skada på elektroniken kan vi också hjälpa till om det behövs att byta ut hårdvara.

Har din dator blivit blöt? Du kan kontakta oss här eller skapa ett ärende direkt.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias