Varför du bör rengöra din dator

Varför du bör rengöra din dator

Varför du bör rengöra din dator 560 420 GladTeknik A/S

Varför du ska rengöra din PC

Med stigande el- och energipriser letar vi alla efter sätt att spara pengar. En sak som du använder mycket energi på är din PC. Ett sätt att se till att din PC inte kräver onödig ström är att se till att den inte är fylld med damm.

Varför skulle en PC-rengöring hjälpa?

En PC reglerar själv hur mycket ström den ska använda. Den anpassar sig efter behov. Strömregleringen kan vid första anblicken verka fördelaktig för dig, men i dessa – hittills osedda – tider är energipriserna skyhöga. Det betyder att om din dators kylare är fylld med damm, måste den använda mer kraft för att kyla ner den när du använder den. Detta gäller för de flesta under vår digitala tidsålder. Det är en bra idé att spara pengar där du kan; du kan bland annat göra det genom att se till att din PC har rena luftkanaler, då kommer den att använda mindre ström. Detta är ett av de steg som vi starkt rekommenderar att du tar för att spara pengar i det långa loppet.

Det finns fortfarande mer du kan göra.

Byta kylpasta

Om du vill se till att din PC fungerar optimalt och att den inte behöver använda extra kraft för att kyla ner datorn, måste vi se till att allt fungerar som det ska. Men vad är kylpasta och varför ska den bytas ut?

Kylpasta är en termisk förening. Det är en form av lim som sitter mellan dina kylar och dina PC-komponenter. Kylpastans uppgift är att se till att det inte finns någon luft mellan kylaren och radiatorn, eftersom luften tar värmen. Dessutom sprider kylpastan värmen jämnt på radiatoren.

Precis som allt annat kan kylpasta bli gammalt och mindre effektivt. Efter några år blir kylpastan för gammal och spricker, och då minskar effektiviteten drastiskt. Det kan medföra att din dator – precis som med en smutsig dator – använder mer ström än nödvändigt för att kyla ner datorn.

Spara pengar?

Dessa åtgärder kommer att hjälpa dig att spara pengar på lång sikt. Rengöring och byte av kylpasta på din PC är två saker som vi kan hjälpa dig med. Vi rekommenderar starkt att du tar en titt på dessa två saker för att spara pengar i dessa pressade tider. Ett sätt att kontrollera om din PC behöver rengöring och/eller byte av kylpasta är om den låter, blir varm eller har blivit långsam – eventuellt alla tre samtidigt.

Om du behöver vår hjälp för att se till att din PC inte tar onödiga pengar för energi kan du kontakta oss angående en PC-rengöring eller skapa ett ärende direkt.

Är du intresserad av att veta mer om hur du rengör din PC, har vi en bloggpost om det som du hittar nedan. Där kan du också dra nytta av att titta på videon: