Så här får du snabbare och mer stabilt WiFi

Så här får du snabbare och mer stabilt WiFi

Så här får du snabbare och mer stabilt WiFi 560 420 GladTeknik A/S

De flesta som använder internet från en dator, surfplatta eller mobil gör det genom en trådlös WiFi-anslutning. Oavsett om det är på kontoret eller hemma, är det viktigt att anslutningen fungerar så snabbt och stabilt som möjligt. I dagens inlägg tittar vi på vad du kan göra för att få en snabbare och mer stabil WiFi-anslutning.

Är ditt WiFi långsammare än förväntat?

WiFi är ett annat namn för trådlöst nätverk (“wireless” betyder helt enkelt “trådlöst”) och är den teknik som gör det möjligt att vara uppkopplad till internet utan att använda kablar. WiFi-problem och lösningar är något som många letar efter online eftersom det inte är ovanligt att uppleva att ens WiFi är långsammare än förväntat.

Det kan till exempel vara så att du betalar för en 100/100 Mbit anslutning från din internetleverantör men bara får en hastighet som motsvarar 50 Mbit. Det kan också vara så att anslutningen är instabil, att det finns avbrott där anslutningen försvinner, att det finns områden i hemmet eller på kontoret där anslutningen inte är stabil eller inte finns alls.

Det goda nyheten är att det finns många saker du kan göra för att lösa dessa problem. Det finns många faktorer som påverkar hur snabbt och stabilt ditt WiFi är.

Placera din router på optimal plats

Det spelar roll var du placerar din router. Även om det kan vara lockande att gömma den i ett skåp eller under soffan, bör du aldrig göra det. Ju mer du döljer den, desto sämre signal får du. En router bör helst placeras centralt och gärna så högt som möjligt, till exempel på en hylla eller monterad på väggen nära taket. Dessutom bör du se till att routern står fritt så att signalen inte blockeras av hinder som möbler, för många väggar eller liknande. Undvik även att placera routern i närheten av elektroniska enheter som kan störa signalen, till exempel mikrovågsugnar.

Överväg att uppgradera din router

Genom åren har routerns teknik uppgraderats flera gånger. Det har kommit nya och snabbare teknologier som till exempel ac och WiFi 6. Om din router är gammal bör du överväga att uppgradera den. Du kan dock bara dra nytta av de nya teknologierna om dina enheter (dator, surfplatta, mobil osv.) stödjer dem, så det bör du också kolla upp.

Byt kanal

Din router sänder sitt signal via en kanal. Denna kanal kan ändras och det är en av de saker du kan överväga om du har problem med anslutningen. Om du bor nära andra människor, till exempel i en lägenhetsbyggnad, är det bäst att använda en WiFi-kanal som inte används av dem runt omkring dig.

Använd rätt frekvens

De flesta routrar har idag möjligheten att sända WiFi-signalen via två frekvenser: 2,4 GHz och 5 GHz. För mindre områden får du oftast bäst anslutning och hastighet genom att ansluta till det 5 GHz-nätverket. Om det handlar om ett stort hus eller kontorskomplex är 2,4 GHz oftast ett bättre val eftersom räckvidden är längre.

Förstärk ditt nätverk med additionala routers

Många har hört talas om så kallade WiFi-förstärkare som man kan köpa – oftast billigt – i elektronikbutiker. Det är inte den bästa metoden för att förstärka ditt nätverk.

Istället bör du sätta upp ett så kallat MESH-nätverk eller förstärka ditt nätverk genom att sätta upp additionala routrar. Det är en bra lösning för hus med flera våningar eller stora ytor. De enskilda routerarna ansluter var för sig med ethernet-kablar. Kom ihåg att varje router måste ha precis samma WiFi-namn och lösenord för att de ska fungera på samma nätverk (istället för att skapa separata nätverk). På det sättet kan du hålla dig ansluten till ett enda nätverk som bara byter router beroende på var du befinner dig i huset.

Få professionell hjälp av specialister

Om du inte är tekniskt lagd eller helt enkelt vill ha hjälp av specialister rekommenderar vi att du kontaktar oss. Vi har WiFi-specialister som hjälper våra kunder att förbättra deras WiFi, antingen hemma eller på kontoret. Pengarna är väl investerade eftersom en bra, snabb och stabil WiFi-anslutning ökar produktiviteten.

Mathias

Stifter & IT-tekniker

Alle indlæg af: Mathias