Saknar du plats på din dator? Så gör det här

Saknar du plats på din dator? Så gör det här

Saknar du plats på din dator? Så gör det här 1920 1536 GladTeknik A/S

Ett problem som många stöter på genom åren är bristen på utrymme på hans dator. I praktiken kommer detta att innebära att program och spel inte kan installeras, att datorn klagar på platsbrist och att den blir långsammare. Det är dock inte alltid enkelt att frigöra mycket utrymme, åtminstone inte om du inte vet hur man gör. Så vi har några tips för det idag.

Rensa upp oanvända filer på din dator

Först och främst kan du rensa filer och dokument på din dator som du vet att du inte längre använder eller behöver använda. I praktiken hittar du de enskilda filerna och tar bort dem. Kom ihåg att tömma papperskorgen efteråt. Naturligtvis får du mest ut av att radera de filer som tar mest utrymme, så det kan vara videofiler, installationsfiler (.exe) och komprimerade filer (ofta .zip). Men var försiktig så att du inte tar bort något du inte vill ta bort.

Avinstallera fyllprogram

De flesta datorer kommer med många förinstallerade program från den dag du slår på den för första gången. Ofta är det företag som har betalat tillverkaren för att få sitt program eller spel installerat. Det är något som fylls i onödan, särskilt om du aldrig använder det. Så därför kan du säkert avinstallera dessa om du vet vad du gör. I praktiken, öppna kontrollpanelen och få tillgång till listan över program och applikationer. Här får du möjlighet att markera de program du vill ta bort. Om du inte vet vad ett program är eller gör och om det används för något ska du inte ta bort det. Du kan enkelt radera något fel.

Använd ett program för att hitta de största filerna på din dator

Med ett program som WinDirStat du kan se en översikt över de största filerna på din dator. Det kan göra det lättare att radera stora och oanvända filer. En enkel metod för att snabbt frigöra mycket utrymme.

Uppgradera din hårddisk

Ibland räcker det inte med att städa upp och frigöra utrymme. Vi ser regelbundet att människor har köpt en dator med för lite utrymme på hårddisken i förhållande till deras behov. I så fall är det lämpligt att uppgradera hårddisken. Vi rekommenderar att du alltid får en PC-reparatör för att säkerställa att inga data går förlorade och att allt flyttas över. I GladTeknik kan vi hjälpa dig med detta.